Първи услуги на „Галилео” през октомври 2014 г.

Спътиците на европейската система Галилео ще осигурят по-точна и надеждна навигация от GPS

Спътиците на европейската система “Галилео” ще осигурят по-точна и надеждна навигация от GPS

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни обяви вчера успешното определяне на географско местоположение чрез сегашните четири спътника по програмата „Галилео” на Европейския съюз.

Определянето на местоположение по географските координати за дължина, ширина и височина над морското равнище е конкретно доказателство за способността на програмата за спътникова навигация да подава много точни данни за местоположението към навигационни устройства в автомобили или към други приемни устройства. То потвърждава способността на „Галилео” да предоставя много точни данни за установяване на местоположение.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни обеща първи услуги от  "Галилео" през октомври 2014 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни обеща първи услуги от “Галилео” през октомври 2014 г.

Таяни обяви също, че благодарение на изстрелването на още спътници предоставянето на първите услуги ще започне до края на 2014 г. Те ще доведат до подобрен сигнал на глобалната система за определяне на местоположението и – с повишаването на точността, разширяването на обхвата и по-честото наличие на сигнали за спътникова навигация – до появата на изцяло нов набор от възможности за бизнес.

Първите услуги на „Галилео” се очакват през октомври 2014 г. Потребителите ще могат ежедневно да се възползват от подобрената спътникова навигация и ще бъдат разкрити нови възможности за бизнес, обеща Антонио Таяни.

За определяне на местоположение се разчита на изцяло нова европейска инфраструктура, която включва центрове за управление в Италия и Германия и глобалната мрежа от наземни станции. Необходими са най-малко четири спътника, за да се определи местоположението по три измерения.

Когато в състава на „Галилео” влизат четири спътника, едновременното покритие от тях на дадена територия продължава максимум само два до три часа в денонощието. Това покритие ще нарасне с увеличаване броя на спътниците и включването в мрежата на допълнителни наземни станции.

Благодарение на „Галилео”, потребителите ще могат да установяват точните си координати във времето и пространството – също както с американската система GPS, но с още по-голяма точност и надеждност.

„Галилео” ще бъде съвместима с американската система GPS и руската ГЛОНАСС и дори оперативно съвместима с тях за някои от услугите си, но ще бъде независима от тези системи. Чрез извеждане на спътниците в орбити с по-голяма инклинация спрямо екваториалната равнина, при „Галилео” се постига също така по-добро покритие на северните географски ширини, поради което системата е особено ценна за потребителите в Северна Европа, чието покритие досега единствено от системата GPS на САЩ не е добро.

Публичният сектор е потенциален клиент за приложения на „Галилео”, особено що се отнася до областта на гражданската защита и сигурност. Бъдещите публично регулирани услуги (ПРУ) на „Галилео” могат да бъдат използвани от служби за спешно реагиране, както и за особено важни транспортни, енергийни, далекосъобщителни или военни цели.

Коментари по темата: „Първи услуги на „Галилео” през октомври 2014 г.”

добавете коментар...

  1. Владо

    До автора:
    Не знам кой Ви е казал да удебелявате “важни” части от текста, но определено не е уцелил. Разбирам някой студент да си подчертава изречения в лекциите, но да посочвате на читателите кое е важно в текста по този начин е абсолютно ненужно и разсейва излишно.

Коментар