Apple отчете противоречиви резултати

Apple отчете само 1% ръст на приходите и сериозен спад на печалбата за последното тримесечие

Apple отчете само 1% ръст на приходите и сериозен спад на печалбата за последното тримесечие

Apple обяви приходи в размер на 35,3 млрд. долара за тримесечието, приключило в края на юни. Това е с 19% по-малко от резултата за предходното тримесечие, но с 1% повече спрямо същия период на миналата година.

Чистата печалба на компанията възлиза на 6,9 млрд. долара, докато през второто календарно тримесечие на миналата година тя беше много по-висока – 8,8 млрд. долара.

САЩ продължават да са най-успешният пазар за Apple с ръст от 3% спрямо предишното тримесечие и цели 12% на годишна база. Същевременно, Apple отчита огромен спад от 43% на приходите в Китай.

Продажбите на iPhone устройства възлизат на 31,2 млн. броя за тримесечието. За сравнение, в предходното тримесечие Apple продаде 37,4 млн. смартфона, а година по-рано – 26 млн. броя.

Не са добри резултатите за таблета iPad. Обемът на продажбите възлиза на 14,6 млн. в периода април-юни, спрямо 17 млн. година по-рано и 19,5 млн. в предходното тримесечие.

Продажбите на Mac компютри остават на същото ниво като приходи, но намаляват по брой – 3,8 млн. спрямо 4 млн. през същия период на миналата година и 3,9 млн. за предходното тримесечие.

Apple планира приходи в размер на 34-37 млрд. долара за следващото тримесечие при рентабилност 36-37%.

Коментар