Цифровата икономика е по-голяма от предполагаемата

Дигиталните компании имат по-високо средно ниво на наемане от фирмите в останалите сектори

Дигиталните компании имат по-високо средно ниво на наемане от фирмите в останалите сектори

Цифровата икономика е с 40% по-обширна отколкото показват официалните изчисления, сочи ново проучване на Google, проведено съвместно с лондонската компания Growth Intelligence и Британския национален институт за икономически и социални изследвания. Макар и с обхват само в рамките на Обединеното кралство, проучването касае общоевропейски проблем с измерването на дигиталната икономика.

Анализаторите твърдят, че новият начин на измерване на информация чрез проследяване на дигитални отпечатъци, оставяни от онлайн компаниите, превъзхожда сегашната кодова класификационна система (SIC система) на правителството. Последната датира от периода непосредствено след Втората световна война.

Според официално изчисление на правителството, извършено през юни тази година, броят на предприятията в областта на цифровата икономика е бил 120 000. Съгласно проучването на Growth Intelligence и Националния институт за икономически и социални изследвания обаче, броят им е поне 270 000.

Докладът твърди, че превключването от SIC към метода, описан от Growth Intelligence, значително увеличава процента на заетост в цифровата икономика – от около 5% той нараства до 11%. Авторите на изследването добавят, че дигиталните компании показват по-високо средно ниво на наемане от фирмите в останалите видове икономика.

Проучването разкрива също, че докато Лондон и по-голямата част от Югоизточна Великобритания (например Рединг, Бейсингсток и Милтън Кийнс) продължават да доминират като места, в които са съсредоточени компаниите на цифровата икономика, то все пак има „раздвижване” и извън този район. Манчестър и Бирмингам например попадат в топ 10. Според доклада, дигитална икономика започва да си проправя сериозно път и в Абърдийн (Шотландия) и Мидълзбро.

Анализаторите са убедени, че чрез определени стъпки ще достигнат до приложимо предефиниране на дигиталната икономика. Въпреки това, те признават, че е трудно да се направи точна преценка на нивата на заетост в сектора, особено като се отчита фактът, че не всички компании докладват за броя на работната си сила, но се надяват скоро ситуацията да се подобри.

Коментар