22 септември – ден без коли в ЕС

Акцент в Европейската седмица на мобилността ще бъде Денят без коли, който местните власти ще организират на 22 септември, събота, съобщи порталът evropa.bg.
Над 133 млн. души в повече от 1 324 града в Европа и други части на света ще имат възможност да се възползват от инициативите за безопасно и екологично градско придвижване по време на седмицата на мобилността от 16 до 22 септември. По същото време, в подкрепа на инициативата, Китай ще проведе първата си национална Седмица на обществения транспорт, която включва ден без коли, с участието на 108 града.
Тазгодишното мото „Улици за хората” насърчава местните власти да предоставят повече място на пътищата за формите на транспорт, които не замърсяват или замърсяват по-малко околната среда – ходене пеша, колоездене, използване на обществения транспорт и споделяне на един автомобил.
Европейската седмица на мобилността, която се подкрепя от Главна дирекция „Разширяване” на ЕК, популяризира трайното преминаване към устойчива мобилност. Участващите градове трябва да въведат поне една трайна мярка като нова велосипедна алея или услуга в градския транспорт.
„Борбата с климатичните изменения и подобряването на качеството на въздуха ще са фундаментални за нашето здраве. Европейската седмица на мобилността ще ни помогне да убедим хората, че могат да дишат по-чест въздух в своите градове”, каза комисарят по околната среда Ставрос Димас.
Като се има предвид, че автомобилите отделят над 10% от емисиите на влияещите върху климата газове с парников ефект в ЕС, и също така са замърсители на въздуха, които вредят на човешкото здраве и на околната среда, Европейска седмица на мобилността насърчава хората да употребяват по-благоприятни алтернативи.
Мотото „Улици за хората” е резултат от изследвания в цял свят, които показват, че е възможно да се намали капацитетът на пътищата за автомобили, без да се увеличават задръстванията в съседни райони.

Коментар