Изследване: IE 10 е най-сигурният браузър

Internet Explorer 10 разпознава най-голям брой зловредни сайтове, спрямо останалите браузъри, като издава съответни предупреждения към потребителя, твърди проучване на NSS Labs.

Браузърът на Microsoft също така определя по-бързо от останалите наново появили се зловредни връзки, сочи изследването, проведено в периода 13 март – 9 април 2013 г.

Internet Explorer 10 блокира почти 100% от връзките към зловредните уеб ресурси (източник: NSS Labs)

Internet Explorer 10 открива и блокира почти 100% от връзките към зловредни уеб ресурси (източник: NSS Labs)

Ефективността на защитата на браузърите е тествана със 754 зловредни връзки. Експертите са посещавали многократно едни и същи зловредни сайтове, като на всеки браузър се падат над 18 000 теста. Машините са работили под управление на операционна система Microsoft Windows 8 Enterprise.

IE10 демонстрира най-ефективна защита, откривайки зловредните връзки в 99,96% от случаите. На второ място е Google Chrome версии 25/26, който показва ефективност 83,16%. Епълският Safari 5 и Firefox 19 заемат съответно трето и четвърто място с показатели 10,15% и 9,92%, а Opera 12 открива опасните линкове само в 1,87% от случаите.

Излиза, че Firefox и Safari блокират една на всеки 10 атаки. Това означава, ме останалите девет атаки трябва да бъдат спрени от антивирусния софтуер на компютъра. Chrome улавя осем от всеки десет атаки, IE 10 пропуска само четири атаки на 1000. Потребителите на Opera практически са лишени от защита, сочи анализът на NSS Labs.

Във всички случаи браузърите издават предупреждения за това, че сайтът може да причини щети на компютъра, но позволяват да бъде преодоляна защитата. Ето защо нивото на защита се оказва ниско.

Това изследване не е първото, което признава Internet Explorer за най-сигурен. През септември 2012 г. отново NSS Labs посочи девета версия на браузъра на Microsoft за най-сигурна. Internet Explorer се явява и най-икономичен по отношения на консумацията на електроенергия.

Коментари по темата: „Изследване: IE 10 е най-сигурният браузър”

добавете коментар...

  1. mhm

    Тест
    Няма какво да го пробвам, това е най-ужасният браузър на света. Говоря като удобство и юзър френдли, където хрома е на светлинни години от ие.

  2. Тест

    Що не пробвате ИЕ, бе? Дефалт ви е на системата при инсталация. ‘Айде дайте една проба – струва си.

  3. Иван

    Не знам дали това е ПР кампания на Майкрософт или не, дали е истина или не, но винаги се появяват големи “разбирачи”, които да твърдят обратното като горепишещите. Мисля, че човек трябва да доста голям специалист за да оцени даден продукт, а не просто да се прави на интересен със своите твърдения, които ми е странно на какво се базират?!?

  4. Daylight

    Почти се разплаках от умиление. ИЕ си е ебахти кошницата. За икономии няма смисъл да се говори.

  5. Данчо

    “IE 10 е най-сигурният браузър”… да бе сигурно, глупости на търкалета….

  6. bajo

    Дрън дрън само дето пропускат, че останалите браузъри с плъгините им, защитават 100 от 100

Коментар