Samsung задмина Apple по печалби от телефони

За първи път през второто тримисечие на 2013 г„ Samsung изпревари Apple по печалба от бизнеса с мобилни телефони

За първи път през второто тримисечие на 2013 г. Samsung изпревари Apple по печалба от бизнеса с мобилни телефони

Освен най-голям доставчик на мобилни телефони през второто тримесечие на 2013 година Samsung е и най-печелившият играч на този пазар, сочат данни на Strategy Analytics. Оперативната печалба на подразделението на Samsung за смартфони и обикновени телефони възлиза на 5,2 милиарда долара за периода април-юни. За първи път корейската компания изпревари Apple по този показател.

В продължение на близо 4 години – от третото тримесечие на 2009 година досега – Apple беше най-печелившата компания на пазара за телефони. За последното тримесечие оперативната печалба от iPhone възлиза на 4,6 млрд. долара, като по този начин ИТ гигантът от Купертино отстъпва лидерската позиция на своя конкурент от Южна Корея.

Според експерти, в периода април-юни Samsung е доставила 107 милиона телефона по целия свят, което за пореден път й отрежда първо място по брой на продадените устройства. Делът на компанията е нараснал от 25,5% до 27,7% на годишна база.

На второ място по брой продажби е Nokia, която обаче продължава да отстъпва позиции. През второто тримесечие компанията от Финландия бележи регрес с 27% – броят на продажбите е паднал от 83,7 до 61,1 млн. телефона на годишна база. Това се обяснява с намалялото търсене на смартфони под управление на Symbian и устройства от висок клас, или т.нар. „feature phone”. Делът на Nokia пада от 22,5% на 15,8%.

Добри резултати постига Apple. Продажбите на iPhone са нараснали с 20% – от 26 до 31,2 млн. броя, а пазарният дял на компанията се е увеличил от 7% до 8,1%. Според анализаторите, Apple ще може да преодолее 10-процентната бариера, ако пусне евтини модели iPhone и устройства с по-големи екрани.

Челната петица на пазара за телефони допълват LG и ZTE с доставки съответно на 17,8 и 17,6 млн. устройства през второто тримесечие (13,1 и 16,7 млн. година по-рано). Двете компании държат по около 4,6% от пазара.

Като цяло, в периода април-юни на световния пазар са продадени 386 млн. мобилни телефона, което е с 4% повече спрямо второто тримесечие на 2012 г. (371,5 млн. броя) – най-висок ръст за последната година. Прогресът се дължи на засиленото търсене на Android устройства от начално ниво в Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка.

Коментари по темата: „Samsung задмина Apple по печалби от телефони”

добавете коментар...

  1. Елена

    Много хубав телефон

  2. Елена

    Искам телефон

  3. Елена

    1816

Коментар