Опасни виетнамски приложения в Google Play

Опасни Android приложения откри Доктор Уеб в каталога Google Play

Опасни Android приложения откри Доктор Уеб в каталога Google Play

Доктор Уеб откри няколко зловредни приложения в онлайн каталога Google Play, които инсталират на мобилните устройства троянци от семейството Android.SmsSend. Последните изпращат платени SMS съобщения, натоварвайки сметките на потребителите.

Програмите – два аудиоплейъра и един видеоплейър на еротични клипове – принадлежат на виетнамския разработчик AppStore Jsc. Статистиката от Google Play показва, че трите програми са свалени общо 25 хиляди пъти.

Вътре в приложенията е скрит допълнителен apk-файл, който всъщност е SMS-троянец от семейството Android.SmsSend. По време на работа на приложенията-носители, добавени във вирусната база на Dr.Web като Android.MulDrop, Android.MulDrop.1 и Android.MulDrop.2, потребителите могат да се натъкнат на предложения да си свалят интересуващо ги съдържание – например еротични видеоклипове, но при съгласие от тяхна страна, започва процес на инсталиране на ново приложение-троянец.

Android.SmsSend.517 изпраща тайно SMS-и на кратък номер 8775, който е указан в конфигурационния файл на зловредната програма. Интересното е, че троянецът действително позволява преглеждане на еротично видео. По този начин авторите на зловредната програма са се презастраховали срещу подозрения.

Останалите две приложения съдържат троянеца Android.SmsSend.513.origin, който действа подобно на Android.SmsSend.517 с тази разлика, че получава информация за кратките номера от управляващ сървър.

Google е информирана за опасните приложения и се очаква компанията да ги отстрани от онлайн каталога си.

Коментар