Xerox се избави от бизнеса с хартия

Xerox повече няма да търпи загуби от бизнеса с дистрибуция на хартия

Xerox повече няма да търпи загуби от бизнеса с дистрибуция на хартия

Американската корпорация Xerox отчете 12-процентен спад на печалбата за второто тримесечие. Доставчикът на решения за управление на документооборота претърпя загуби от проблемния бизнес с дистрибуция на офисна хартия.

За периода април-юни чистата печалба на Xerox възлиза на 271 млн. долара, или 22 цента на акция, спрямо 309 млн. долара, или 23 цента на акция за второто тримесечие на миналата година. Приходите за отчетния период са нараснали с 1% до 5,4 млрд. долара, докато анализаторите очакваха 5,49 млрд. долара.

През първата половина на годината чистата печалба на Xerox е намаляла с 2% до 567 млн. долара. Компанията и нейните конкуренти се опитват напоследък да променят своето портфолио в посока предлагане на бизнес услуги с широк профил, отчитайки предпочитанията на потребителите да преглеждат документите в електронен вид, без да ги разпечатват.

Xerox излезе на пазара за консултантски услуги през 2009 г. с покупката на Affiliated Computer Services за сумата от 5,5 млрд. долара. Бизнесът с услуги на компанията е нараснал с 3,5% до 2,9 млрд. долара през второто тримесечие, а приходите от технологии за документооборот са паднали с 4,5%, до 2,26 млрд. долара.

Считана за копирната техника, Xerox беше принудена да се избави от бизнеса с дистрибуция на хартия. Компанията продаде подразделенията си за хартия в Северна Америка и Европа и сега се фокусира върху развитието на технологиите и услугите.

Междувременно, Xerox съкрати 1300 работни места през второто тримесечие. Повечето освободени работници са от предприятия в Северна Америка. Операцията струваше на компанията 39 милиона долара.

Коментар