Globul финансира обновяването на езерото Ариана в София

GLOBUL подкрепи финансово реконструкцията на един от символите на София – езерото „Ариана”. На специална церемония днес в Борисовата градина президентът на Република България Георги Първанов, кметът на София Бойко Борисов и изпълнителният директор на GLOBUL Танасис Кацирубас официално дадоха старта на пълненето на езерото с вода.

Според плана за реконструкция на „Ариана”, районът на езерото ще се превърне в развлекателен комплекс с ресторанти, бирария с лятна градина, дневна кафе-градина, рибен ресторант, детска площадка и кей с лодки и водни колела за разходка из езерото. През зимните месеци комплексът ще предложи зимна пързалка.
Историята на езерото “Ариана” датира от 1879 г. Тогава е поставено началото на строежа му, по времето на кмета Димитър Петков и по проект на инж. Марков, който завършва през 1904 г. Тогава е изграден и красивият мост, който свързва градината с острова. През годините “Ариана” се превръща в емблематично място за срещи и забавления в столицата. Там е създадена и първата зимна пързалка в града. През 1988 г., Борисовата градина и езерото придобиват статут на паметник на градинарското и парковото изкуство.
В началото на 80-те години “Ариана” е пресушена и езерото остава неизползваемо. Близо 30 години след това, езерото отново ще бъде върнато на софиянци.
Освен GLOBUL, генерални спонсори на инициативата са още “Петрол” АД и „Корпоративна банка” АД.

Коментар