Измерват ефективността на кариерните центрове

Фондация на бизнеса за образованието (ФБО) започна да събира и обобщава данни от университетските кариерни центрове с цел да създаде система за измерване ефективността на тяхната дейност. Общите критерии за измерване бяха изведени от кариерните консултанти по време на тяхната последна среща през месец юни 2007 г., съобщиха от JogTiger.
Целта е да се стартира и поддържа система за мониторинг и оценяване на дейността на центровете и респективно – реализацията на студентите, чрез съпоставка на дейността им (benchmarking). Процесът по изчисляване на “бенчмаркс” означава обработване на исторически данни с цел достигане до обобщени стойности, с които могат да се сравняват настоящи и бъдещи данни.
ФБО ще събира и обобщава данните за дейността на центровете поне два пъти годишно, като това ще помогне на университетите да съпоставят своите резултати с обобщените и по този начин да оценят дейността на кариерните си центрове.
Досега 14.19% от студентите са регистрирани в кариерните центрове и получават информация за организираните от инициативи. 5.79% от студентите са използвали услуги на кариерните центрове (обучения, стажантски програми, намиране на работна позиция, индивидуални консултации и др. Чрез кариерните центрове работодателите са предложили работни и стажантски позиции за 3,15% от студентите, сочи досегашната статистика.
Подобни системи за оценяване дейността на кариерните услуги на университетите са много популярни в САЩ, Великобритания, Ирландия и други страни. Постигнатите резултати са основен показател при измерване на реализацията на студентите и участват при създаване на рейтингите на самите учебни заведения.
Мрежата от университетски кариерни центрове обединява 34 висши училища и колежи и обучава кариерните специалисти, работещи в тях.

Коментар