Кибер престъпниците стават все по-добри професионалисти

Кибер престъпленията се превръщат все повече в професионален бизнес, като цели пакети със злонамерен софтуер се продават по интернет, а конфиденциална информация се търгува в образуващата се вече "подземна" икономика.
Това показва най-новият интернет доклад "Internet Security threat Report" на Symantec, в който се предполага, че кибер престъпниците стават все по-организирани. Докладът обхваща период от шест месеца и използва данни от мрежата "Global Intelligence Network" на Symantec, която наблюдава онлайн дейностите в 180 страни.
От компанията за сигурност съобщават, че са получили над 212 хиляди отчета за нови заплахи от злонамерен код през първите шест месеца на 2007 година, което е увеличение със 185%, в сравнение с предходните шест месеца.
Symantec дава за пример черния пазар на пакетите със зловреден код MPack, които са напълно достъпни за всеки онлайн потребител. Въпросната програма пуска злонамерен код в даден компютър, когато уеб потребителите посетят някои сайтове. Symantec вярва, че тази програма е разработена професионално и се продава за около $1000 в Мрежата.
Компанията за сигурност изважда като допълнително доказателство за организираната онлайн дейност, свързана със зловредни кодове, увеличението на броя на сървърите на "подземната" икономика. Тези ресурси се използват от престъпниците, за да продават или купуват открадната информация с цел кражба на самоличност.
Сред търгуваните данни са информация за кредитни карти и банкови сметки, PIN кодове и адреси. Най-много се предлагат данни за кредитни карти, които представляват 22% от продаваната открадната конфиденциална информация.
В друга интересна част от доклада се вижда, че най-много онлайн атаки със злонамерен код идват от САЩ – около 25% от глобалната престъпна активност. Symantec открива и, че за изследвания шестмесечен период 52 771 компютъра на ден са ставали част от бот мрежи, което е увеличение със 17%, в сравнение с преходния период.

Коментар