Нов OpenOffice заплашва царуването на Microsoft

  
Нова версия на безплатния пакет OpenOffice отправя предизвикателство към доминантната роля на Microsoft на пазара за офис софтуер. Достъпната за сваляне от интернет алтернатива на MS Office наскоро получи и формалната подкрепа на IBM. Пакетът включва дружелюбни към потребителя инструменти и нови характеристики за сигурност.

OpenOffice 2.3 идва и с подобрена поддръжка на разширения, които прибавят нови възможности към ядрото на пакета от приложения за текстообработка, електронни таблици и презентации. Добавени са и нови "шорткъти" за клавиатурата с цел по-ефикасна навигация, поддръжка на дати от еврейския календар в документите, нов помощник за създаване на диаграми и подобрена система за пароли за защита на данните.

Въпреки че е безплатен, досега OpenOffice се проваляше в опитите си да се настани в мултимилиардния бизнес за десктоп софтуер на Microsoft. Това обаче може да се промени, ако офис пакетът продължи да се обогатява с възможности за бизнеса и характеристики за сигурност. Много от тези подобрения се очаква да дойдат от IBM. Компанията е сформирала група от 35 програмисти, чиято цел е да добавят функционалност в OpenOffice.

IBM планира да пусне и версия с авторски права на OpenOffice, наречена Lotus Symphony. Компанията възнамерява да построи цяла екосистема около OpenOffice и формата, на който е базиран – Open Document Format (ODF).

Коментар