Излезе лаптоп с вградена поддръжка на 3G/UMTS

Излезе лаптоп с вградена поддръжка на 3G/UMTS
 
Lifebook Q2010 е достъпен на европейския пазар
 
21-06-2006
Първият лаптоп с вградена поддръжка на 3G/UMTS комуникации се появи на европейския пазар, съобщиха от компанията Fujitsu Siemens Computers. Нейният Lifebook Q2010 е снабден с 3G система, която интегрира вътре в лаптопа UMTS модул и антена.
 
Досега лаптопите използваха допълнителни карти, за да поддържат 3G комуникации. Lifebook Q2010 елиминира нуждата от външни устройства, посочват от производителя.
 
3G услугите са достъпни в повечето европейски страни от оператори като T-Mobie в Германия и Австрия, Orange във Франция, Telefonica в Испания, Vodafone – на няколко пазара, и др. Освен през риселърските канали, лаптопът на Fujitsu Siemens ще се продава и от телекомуникационни оператори, с които компанията е сключила споразумения.
 
Lifebook Q2010, с тегло 1 кг и тънък 2 см, е първият от серия 3G продукти на Fujitsu Siemens. Следващия месец ще излязат професионален модел от същата серия, Е8210, с вградена UMTS поддръжка, както и мобилна 3G работна станция Celsius. През август се очакват хендхелди с вграден UMTS.
 
Новите 3G лаптопи ще дадат на бизнес потребителите достъп до Интернет и модерни комуникации без ограничения, предвид голямото покритие на 3G услугите на Стария континент. От Fujitsu Siemens казват, че SIM картите за техните 3G лаптопи са сменяеми както при мобилните телефони.

Коментар