Учени постигат фантастични скорости на процесора

Учени постигат фантастични скорости на процесора
Нови тестове показват, че технологията SiGe има потенциал да се превърне в двигател на микроелектрониката
Кирил Миленов
21-06-2006

Когато стане дума за РС процесори, обикновено се споменават имената Intel и AMD. Но в лабораториите има други лидери. Проект на IBM и Georgia Tech е на път да установи рекордно висока скорост на чиповете SiGe (от silicon и germanium). Част от съвместната работа на двата екипа вече показа впечатляващи резултати.
При стайна температура специално разработен силициево-германиев чип работи на 350 гигахерца (GHz), което означава, че се осъществява цикъл от 350 милиарда такта в секунда. Само за сравнение скоростта при стандартните съвременни процесори варира от 1,8GHz до 3,8GHz.
Нещо повече – учените решават да поставят чипа в криогенна среда, т.е. да го замразят. Оказва се, че при температура от -451 градуса по Фаренхайт, развитата скорост на функциониране е вече 500 GHz.
В природата подобни ниски температури се срещат единствено в открития космос. Учените обаче твърдят, че вече имат възможността да изградят изкуствена технологична среда с подобни показатели.
Технологията SiGe не е нова. IBM започва производството на подобни чипове още през 1998 г. Постепенно възможностите, които предоставят новите материали, привличат вниманието на научните среди.
През 2005 година изследователският институт Georgia Tech обявява участието си в проект за разработка на микропроцесори за совалки, сателитни системи и други устройства, употребявани от NASA. Институтът казва, че може значително да понижи разходите за производството на „космическата” техника, сериозно да намали размера й, като същевременно драстично увеличи нейните възможности.
И учените се оказват прави. SiGe чиповете са сплав от полупроводници, използвана нерядко и в други индустриални сфери. Когато се прилага в производството на чипове, сплавта придава редица качества на процесорите.
SiGe чиповете позволяват значително по-малки размери на продуктите, в които са интегрирани, поради простата причина, че този вид процесори се нуждаят от много по-малко мощност, за да функционират.
Въпросните продукти вече се предлагат на потребителите от множество компании като IBM, STMicroelectronics, Sony и др. С течение на времето те стават все по-популярни на пазара, но налагането им над стандартните силициеви чипове ще се осъществи трудно, коментират експерти. Най-големият потребител на конвенционални силициеви чипове са компаниите производители на мобилни телефони.
В момента SiGe чиповете стоят в основата на най-новите безжични преносими джаджи с високи честоти на работа. Сателитни устройства, както и автомобилни радарни системи вече успешно интегрираха SiGe процесори. Особено след последните тестове, учените смятат, че е въпрос на време SiGe технологията да позволи създаването на „машинки”, които досега са съществували само във въображението.

по темата: „Учени постигат фантастични скорости на процесора”

добавете коментар...

  1. editor

    Това зависи от много фактори, и едва ли можем да кажем с точност кога. Но колко по-бързо, толкова по-добре

  2. TechNews.bg

    И ако мога да попитам кога се очаква да бъде приложено в десктоп процесори?

  3. TechNews.bg

    Готово, като първа стъпка коригирахме статията 🙂

  4. TechNews.bg

    ПОЧТИ всички казват Силиконовата долина, защото вие журналистите (или други хора занимаващи се с писане на статии и други медийни изяви) сте наложили този термин и също вие, при добро желание, бихте могли да утвърдите правилното название (Силициевата долина).

  5. TechNews.bg

    Прав сте, така е. Проблемът е, че се е наложило и силикон, напълно погрешно. Защо всички казват Силиконовата долина, а не Силициевата долина?

  6. TechNews.bg

    Няма ли в екипа Ви човек, владеещ що годе на средно ниво английски език, да ви каже, че silicon значи силиций, а не силикон. Много е смешно да пишете за силиконови процесори. Силицият е химичен елемент от четвърта А група на периодичната система и е полупроводник, а силиконът е полимер, който се използва за пълнеж на изкуствени цици и други нужди, нямащи много общо с електрониката.
    Когато човек превежда винаги трябва да мисли за точното съответствие на думите, а не да се хваща за най-близко звучащото българско съответствие и да пише смешки.

Коментар