iPhone прописа на кирилица

Нашумелият iPhone на Apple вече има клавиатура на кирилица, благодарение на руския програмист Слава Керпенко. Операционната система на смартфона поддържа стандарта Unicode и показва правилно всички азбуки. Това обаче не важи за виртуалната клавиатура, която в първата версия на фирмения софтуер е ограничена до стандартна латиница.
В новите европейски версии на iPhone, които ще се появят през ноември, има разширение на клавиатурата за допълнителни диакритични символи (éàü и т.н.), които се използват в европейските езици. Кирилицата и другите азбуки, освен латинската, не са приоритет за Apple на този етап.
“Империализмът” на стандартната латиница в iPhone раздразни много програмисти от по-малките нации, които също "са дали нещо на света". Първият пробив дойде преди месец, когато швейцарците успяха да направят клавиатура за техния стандарт, променяйки оригиналното разположение на клавишите. По този начин могат да се направят и клавиатури за френски, немски и други европейски езици, които нямат голямо количество допълнителни символи извън стандартните 26 букви.

Как да пишем на български с iPhone
Българската версия на кирилицата за iPhone можете да изтеглите оттук. Прочетете внимателно инструкцията във файла README.txt, тъй като инсталацията не е от най-лесните. За да се мотивирате, не забравяйте, че след като инсталирате клавиатурата, ще можете да пращате SMS-и и да търсите в Google на родния език. Фонетичната клавиатура на български е базирана на стандартното разположение на буквите, описано на тази страница. Ако желаете да го промените, можете да го направите, като редактирате приложените файлове за Photoshop и XML описанието на функциите. Как точно става това е обяснено на страницата на Керпенко. Оттам можете да инсталирате лесно руската версия на клавиатурата, която обаче не е много удобна за свикналите с българската фонетична клавиатура.

Проблемът с разширените символни таблици за латиницата, кирилицата и други азбуки нямаше решение, преди да се появи програмата на Керпенко. Неговият подход е доста оригинален, а запознатите с програмирането под MacOS го намират направо за виртуозен.

Вместо да замества символи в оригиналната клавиатура, той просто добавя още една клавиатура, която се появява при натискане на бутона ?123 в долния ляв ъгъл. Описанието на тази допълнителна клавиатура става в стандартни XML файлове, в които могат да се сложат произволни символи. Вече са разработени клавиатури за гръцката и тайландската азбука, а в близките дни iPhone ще "пропише" и на много други езици.

източник: http://www.atanas.fr:80/?sl=bg&u_s=0&u_a=46

Коментар