Пробив при батериите – капацитетът расте 10 пъти

След няколко години смартфоните ще издържат до 10 дни с едно зареждане на батерията

След няколко години смартфоните ще издържат до 10 дни с едно зареждане на батерията

Японска компания създаде технология, която се счита за истински пробив в батериите за мобилни устройства. Разработката на Shin-Etsu Chemical позволява да бъде увеличен десетократно капацитетът на батериите, съобщи агенция Nikkei.

Същността на технологията се състои в замяна на графита в литиево-йонните батерии със силициев материал. Повече подробности компанията-разработчик не разкрива.

Благодарение на новата технология, мобилни устройства като смартфони и таблети ще могат да работят до 10 дни с едно зареждане, докато в момента времето за автономна работа при активно ползване е само ден-два. Ограничението при сегашните батерии е свързано с размерите и начина на експлоатация на устройствата, вкл. регулярен достъп до безжични мрежи и непрекъснато теглене на информация от интернет.

Новият материал е по-скъп от графита, но ще избави потребителите от необходимостта да зареждат смартфона си всеки ден и дори два пъти дневно, така че повишената цена едва ли ще бъде пречка за навлизане на технологията.

Освен в батериите на мобилни устройства, силициевият материал ще намери приложение и в акумулаторите за електрически автомобили, твърдят от Shin-Etsu Chemical. Компанията вярва, че комерсиалното производство на новия тип батерии ще започне след не повече от три-четири години.

Shin-Etsu Chemical е най-голямата химическа компания в Япония, известна със силициевите си продукти за полупроводниковата промишленост. С пазарна капитализация от 28,7 млрд. долара и годишни приходи в размер на 12,7 млрд. долара, Shin-Etsu Chemical заема 450-то място в класацията на Forbes за най-големите компании.

Батериите са една от най-актуалните сфери на дейност, в която са въвлечени инженерните екипи на много компании в света. По-рано тази година разработчици от американски стартъп обявиха, че са успели да подобрят свойствата на електродите на литиево-йонните батерии, благодарение на което капацитетът им нараства с 30%.

Японската технология обаче е действително революционна, ако се съди по обещанията на разработчиците. Десетократно повишаване на капацитета на батерията за мобилни устройства е несъмнен пробив в тази област и ще подобри драматично удобството при ползване на джаджи от рода на смартфони и таблети.

Коментари по темата: „Пробив при батериите – капацитетът расте 10 пъти”

добавете коментар...

  1. Валери

    След няколко години трябва да издържат най малко месец, иначе работата е зле в напредъка на…….

  2. kaliostro

    Па това го чуваме през ден за нови батерии които ще издържат многооооо и нищо налице…

Коментар