Електронните ID карти – бизнес за милиарди

Технологията за безконтактни плащания NFC позволява на производителите да превърнат смартфона в единна платформа за автентификация при достъп до най-различни онлайн услуги

Технологията за безконтактни плащания NFC позволява на производителите да превърнат смартфона в единна платформа за автентификация при достъп до най-различни онлайн услуги

Приходите от софтуер и хардуер за електронни ID карти ще достигнат 1,6 милиарда долара към 2018 г., което е ръст от 945% спрямо 2012, прогнозира анализаторската компания ABI Research.

Основни източници на доходи ще бъдат портативните четци на карти, мобилните приложения, поддържащи четене от електронни ID карти, и средствата за сигурност на транзакциите – например софтуер за генерирани на еднократни пароли.

Най-доходоносни ще са мобилните приложения за електронна автентификация. Приходите от подобен софтуер се очаква да заемат 81% от общите постъпления на пазара за автентификация на електронни паспорти. За сравнение, през 2012 г. мобилните приложения донесоха само 22% от общия приход в сегмента.

Перспективите на мобилната автентификация се обуславят от бързото навлизане на технологията NFC (Near-Field Communication), която позволява безконтактно прочитане на данни от електронния паспорт чрез мобилни устройства.

Благодарение на NFC, производителите на решения за онлайн автентификация могат да превърнат смартфона в единна платформа за автентификация при достъп до най-различни услуги, изискващи паспортни данни, в частност онлайн банкирането.

Главен фактор в текущите разработки на подобни продукти е сближаването на технологиите за онлайн и офлайн автентификация, което позволява да се извършват както физически, така и онлайн плащания, коментира Фил Сили, анализатор от ABI Research.

По неговите думи, в близко време на пазара ще се появят редица нови решения, които реализират една от двете стратегии за електронна автентификация: използване на мобилни устройства за генериране на еднократни пароли или безконтактна автентификация чрез електронен паспорт на база NFC.

Коментари по темата: „Електронните ID карти – бизнес за милиарди”

добавете коментар...

  1. UserA

    грешка “идентигициране” да се чете като идентифициране

  2. UserA

    Бъдещето НЕ Е на тези електронни карти и смарт боклук фони, които могат много лесно да бъдат откаднати или изгубени.

    Бъдеще ще имат само биометричните системи за идентигициране – тоест НЯМА ДА Е нужно човек да носи устройства със записи на пароли и сертификати. Ще бъде просто сканирано човешкото тяло.

  3. User

    Максимално безумие

Коментар