Европа се ослушва за алтернативи на Windows

Анализ на европейски институт изостря вниманието върху монополното положение на Microsoft на пазара за операционни системи. В момента практически с всеки нов РС се доставя една или друга версия на Windows, посочва Алекс Сингълтон, автор на доклада, представен от базирания в Брюксел Институт по глобализация.

Този факт влошава конкуренцията в съответните пазарни сегменти, твърди Сингълтон. Авторът сравнява включването на Windows в новите компютри с данък прозорец – Windows Tax, какъвто в действителност е съществувал във Великобритания от 1651 до 1851 година.

Анализът предлага различни варианти за решаване на проблема, като се набляга на осигуряване на възможности за алтернатива на Windows. Самият автор на доклада обаче определя част от подходите като бюрократични. Като най-приемливо се посочва разделното предлагане на компютъра и операционната система.

Подобно решение има и своите недостатъци. Основният е, че не всички потребители имат достатъчно познания, за да си инсталират сами системата и да извършат настройка на РС-то. Освен това някои потребители може да не искат да си купуват компютър без предварително инсталирана операционна система, което също нарушава техния интерес.

Докладът излиза в момент, когато европейският съд от първа инстанция потвърди солена глоба за Microsoft за нарушаване на антимонополното законодателство и неспазване на решения на Европейската комисия. Очаква се дори ЕК да наложи допълнителни санкции на софтуерния гигант. Това, от своя страна, доведе до словесни престрелки между представители на администрациите на ЕС и САЩ.

Коментар