Европа готви отпор на идеите за висшия разум

Основният орган за човешки права в Европа ще гласува през следващата седмица резолюция, която се противопоставя на обучението по креационизъм и на преподаването на идеите за висшия разум, създал хората, в часовете по естествени науки в училищата.
Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа ще дискутира становище, че атаките срещу теорията за еволюцията са в основата на религиозния екстремизъм и са равнозначни на опасно покушение срещу науката и човешките права, твърди публикация в msnbc.msn.com от Ройтерс.
В резолюцията, която ще се разгледа по дневен ред на 4 октомври, се казва, че европейските училища трябва да се съпротивляват срещу представянето на креационистични идеи в която и да е учебна дисциплина, освен в часовете по религия. Резолюцията описва "интелигентния дизайн" като ъпдейтната версия на креационизма.
По-раншeн вариант на резолюцията е трябвало да се гласува още през юни, но поради загриженост на някои от членовете, че текстът представлява атака срещу религиозната вяра, документът беше актуализиран с незначителни промени.
Съществуват множество гледни точки за това как е възникнал светът. Парламентарната Асамблея уважава плурализма на идеите в областта, но не смята да позволи креационизмът да се превърне в наука и да бъде изучаван като такава. Точно в това се крие и опасността.
Съветът, чието седалище се намира в източния френски град Страсбург, наблюдава и контролира стандартите за човешки права в страните членки на ЕС и налага строго решения, взети от Европейския съд по човешки права. Ако резолюцията бъде одобрена, тя няма да обвърже 47-те страни членки, но ще рефлектира в опозицията, която смята, че креационизмът трябва да бъде преподаван в часовете по естествени науки.
Според креационизма, бог е създал света за шест дни, както е описано в библията. Теорията за висшия разум убеждава, че някои форми на живот са прекалено сложни, за да могат да се обяснят с еволюционната теория на Чарлз Дарвин и се нуждаят от безименен по-висок интелект, за да се развият по начина, по който съществуват в природата.
Някои консерватори в САЩ, както религиозни, така и светски настроени, от дълго време се противопоставят на преподаването на еволюцията в обществените училища. Но съдилищата в страната редовно забраняват да се преподава това, което те наричат религиозни гледни точки за сътворението. Поддръжниците на идеята за висшия разум искат тя да се изучава в часовете по естествени науки, наред с теорията за еволюцията. През 2005 година съдът определи подобно искане като "неокреационизъм".
Натискът да се изучава креационизъм в Европа е доста по-малък, но постепенно се увеличава. Комисия на Асамблеята на Съвета на Европа повдигна въпроса, тъй като нелегална турско-мюсюлманска издателска организация е изпратила ислямска креационистка книга на училища в няколко държави.
В меморандум, прикрепен към новата резолюция, се посочва, че целта на доклада не е да се оспорва или напада вярата, а да не се допусне вярата да се противопостави на науката.

по темата: „Европа готви отпор на идеите за висшия разум”

добавете коментар...

  1. koleva

    Tvardo sam za izu4avaneto na pravoslavie v u4ilishte, zashtoto tova shte ni dade sili da se bolrim v tozi svqt. Kakvo po hubavo ot tova da imash Bog v sarceto si.Iskam deteto mi da izraste ne v obshtestvo na zloba, zavist, al4nost, a sred dobri hora, obi4ashti se edin drug. Edinstveno pravoslavnata vqra shte ni nau4i na tova.Tq dava kliu4at za shtastliv jivot.

  2. TechNews.bg

    Големият въпрос, на който не отговарят и двете теории, е откъде идва нещото на този свят. Това е извън човешките възможности. Във въпросната книга на Кремо се говори за интелигентния дизайнер (бог, създател) като такъв, който е с тяло, вдишва и издишва – т.е. като материален обект, нещо като човек – да де, от къде идва той? Кой и от какво го е създал?

  3. Райчо Николов

    Както и креационизма, така и еволюцията се основават на вяра. Ако не бива да се изучава религия в курса по естествени науки, то не бива да се изучава и еволюцията.

  4. TechNews.bg

    Има една книга на Майкъл Кремо – Човешката деволюция, която дава много силни аргументи за висшия разум. Но няма нищо странно в реакцията на Европа – въпросът е изключително важен. Това е дебат, по който трябва да има ясно виждане, иначе се рискува стабилността на обществото. Особено в условията на нестабилен свят в момента. САЩ приемат креационизма, защото за тях е обидно да са произлезли от маймуната – което е разбираемо с оглед на манталитета им на водеща нация и надменното отношение към останалите. Европа пък гради своята визия и общество, базирайки се на поуките на една дълга и богата история, през която хората на континетта са преживели всичко – и добро и лошо.

  5. Хусейн С. Хусейн

    Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа ще дискутира становище, че атаките върху теорията за еволюцията са в основата на религиозния екстремизъм и са равнозначни на опасно покушение срещу науката и човешките права, твърди публикация в msnbc.msn.com от Ройтерс.

    Дрън, дрън….

    По-скоро атаките срещу теорията за еволюцията са признак на интелектуалното пробуждане на обществото.

    После ще ми говорят, че европейския съюз съблюдавал свободата на словото и печата, както и че са защитници №1 на правата на човека.

    Ето някои материали по темата на съответната нелегална турско-мюсюлманска издателска организация http://harunyahya.com/bulgarian/News/washington_post.php

    А ето и нещо за опровергаването на еволюционната теория на български http://www.harunyahya.com/bulgarian/c_refutation_darwinism.php

Коментар