IBM разгръща програма за университетите

IBM ще инвестира 40 000 долара в създаване на Технологичен център, в който български студенти и преподаватели по ИТ ще се обучават за работа с най-новите технологии, стана ясно от среща на корпорацията и академичната общност. Освен това компанията стартира стажантска програма за български студенти по информационни технологии.

Центърът ще бъде създаден в сътрудничество с академичната общност, като част от инициатива на компанията за изграждане на умения, необходими за 21-ви век. IBM България ще предостави технологично оборудване, софтуер и образователни материали.

Статистиката за нарастващата нужда от ИТ кадри в световен мащаб е тревожна, като само в САЩ през 2006 година са били необходими допълнителни 1.5 милиона IT професионалисти, посочи Георги Ранделов, генерален директор на IBM. 70 милиона активно работещи ще напуснат пазара на труда през следващите 15 години, а само 40 милиона професионалисти ще се включат на тяхно място, добави Ранделов.

Тази тенденция е вече валидна и за България. Инициативата на IBM ще помогне на академичната общност да създаде висококвалифицирани и конкурентноспособни ИТ експерти, заяви генералният директор на българския офис на компанията.

IBM стартира също и стажантска програма за български студенти по информационни технологии, наречена “Educational Students Internship program”. В рамките на програмата студентите ще работят в продължение на 3 месеца заедно с „ментор” от IBM по реални бизнес проекти, без да се налага да прекъсват образованието си.

Целта е студентите да придобият практически опит и умения и достъп до технологии на IBM като DB2, Lotus Domino и WebSphere Portal 6.0, уточни Христо Димитров, представител на IBM България за връзки с академичната общност.

По този начин в допълнение към теоретичните знания, получавани в университета, бъдещите ИТ специалисти ще бъдат по-добре подготвени за реалната бизнес среда, посочиха от IBM.

Програмата е въведена в много от страните, в които IBM оперира. Сега тя стартира и в региона на Централна и Източна Европа. В Полша, например, вече 40 студенти са изкарали стаж по програмата, в резултат на което 50% от тях са получили постоянна работа в IBM или в някои от бизнес партньорите на компанията. В момента текат още 17 стажа в Полша и Сърбия.

IBM ще предостави на Софийския университет и Техническия университет в София 60 ключови издания по актуални технологии.

Коментар