Apple издейства забрана за продукти на Samsung в САЩ

Apple взе реванш в патентната война със Samsung, издействайки забрана от ITC за продуктите на своя конкурент

Apple взе реванш в патентната война със Samsung, издействайки забрана от ITC за продуктите на своя конкурент

Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) наложи забрана върху вноса и продажбите в страната на редица продукти на Samsung, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Съгласно решението на регулатора, южнокорейската компания е нарушила два патента на нейния конкурент Apple, който е инициатор на забраната. В частност, става въпрос за технологии, свързани с гнездото за слушалки и сензорния екран.

Не се съобщава колко точно устройства на Samsung са застрашени от санкцията. Решението на ITC ще се разглежда от администрацията на Барак Обама, който в следващите 60 дни има право да наложи вето. Ако не направи това, забраната ще влезе в сила.

През юни т.г. ITC забрани за продажба в САЩ и множество продукти на Apple, вкл. iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G и iPad 2 3G. Комисията предприе този ход след като Samsung обвини Apple в нарушаване на патенти в областта на 3G и едновременното предаване на данни за няколко интернет услуги.

Решението на регулатора се отнасяше само до устройства, предназначени за работа в мрежата на оператора AT&T. В началото на август обаче администрацията на американския президент Барак Обама наложи вето върху забраната за продажби на стари продукти на Apple в САЩ.

Apple и Samsung водят патентни войни от 2010 година. Компанията от Купертино обвинява своя корейски конкурент в копиране на патентовани технологии за сензорни екрани, софтуер и външния вид на iPhone в моделите Galaxy. През 2012 година съдът задължи Samsung да изплати на Apple над 1 милиард долара, заради нарушаване на пет патента, а през март т.г. санкцията беше намалена до 600 милиона долара.

Коментар