Мобилтел e генерален спонсор на „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив

Над 40 изложби и музейни експозиции ще могат да разгледат жителите и гостите на гр. Пловдив в „Нощта на музеите и галериите” на 28 септември. Уникалното събитие, част от новата културна традиция на Европа, се провежда за трета поредна година в Града на тепетата с генерален спонсор Мобилтел. Негови организатори са фондация „Отворени изкуства” и организационен комитет „Нощ на музеите и галериите”. Тази година събитието разширява своя формат и ще се проведе паралелно в Стара Загора и Пазарджик.
По време на този фестивал на изкуствата в една нощ галериите и музеите отварят свободно врати до малките часове.  Ексклузивни изложби, концерти, представления, филмови прожекции, демонстрации на художествени техники, уъркшопове, премиери на книги и дори импровизирани арт-събития, са част от специално подготвената програма, в която всеки може да участва. В “Нощта на музеите и галериите” няма задължителен маршрут и входът навсякъде е безплатен.
Освен изложби и музейни експозиции, желаещите могат да посетят и над 200 арт-събития от съпътстващата програма и програмата „Събития в грaдска среда”. Тя ще предлага на гостите инсталации, акции и изложби на открито, които ще направят придвижването от една до друга точка още по-вълнуващо. В програмата е включен и раздел за деца „Малката Нощ”, събития в градска среда, фотографски конкурс, заключителен музикален концерт.
Като генерален спонсор на „Нощта на музеите и галериите”, Мобилтел ще даде възможност чрез томбола на 12 от гостите на фестивала да посетят с любим човек 10-ото биенале за съвременно изкуство в Истанбул, което се провежда от 8 септември до 8 ноември 2007 г.
След първото си издание през септември 2005 г. в Пловдив, „Нощта на музеите и галериите” днес събира десетки хиляди посетители. Подобни фестивали се радват на изключителен успех в множество градове в Европа – Дюселдорф, Цюрих, Прага, Дъблин и др.

Коментар