20% спад на РС пазара в Западна Европа

Продажбите на РС в Западна Европа намаляха с близо 20% през второто тримесечие

Продажбите на РС в Западна Европа намаляха с близо 20% през второто тримесечие, по данни на Gartner

Доставките на персонални компютри в Западна Европа са намалели с 19,8% до 10,9 млн. броя през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, по данни на Gartner.

Излизането на нетбуците от пазара и намаляването на складовите наличности на доставчиците в очакване на конфигурации с новите Intel чипове и Windows 8.1 способстват спада в Западна Европа.

Наблюдава се спад във всички пазарни сегменти. Продажбите на мобилни компютри и настолни РС са намалели съответно с 23,9% и 12,2%. Доставките на професионални РС падат с 13,5%, а на потребителски РС – с 25,8%.

Въпреки спада на продажбите със 17,4%, HP остава лидер на пазара. Acer държи второ място, бележейки спад от 44,7%, заради изваждането на нетбуците от портфолиото си за сметка на Android таблетите. Lenovo се изкачва на трето място, като скъсява дистанцията от Acer до 47 хиляди броя РС през второто тримесечие. Компанията от Китай е единствената в Топ 10 с двуцифрен ръст от 18,9%.

Dell заема четвърта позиция в Западна Европа, бележейки най-малък спад за последните 12 месеца, в резултат на стратегията за увеличаване на пазарния дял за сметка на печалбите, коментира Gartner.

През четвъртото тримесечие на пазара ще излязат привлекателни РС под управление на Windows 8.1, с по-тънък формат и увеличено време за автономна работа, благодарение на процесорите Intel Haswell, прогнозира Gartner. Тези нови мобилни компютри ще конкурират класните таблети и ще бъдат допълнени от ново поколение Atom устройства, които пък ще съперничат на евтините таблети.

Коментар