Как да скриете своята самоличност в интернет

Съществуват много причини да скриете самоличността си, когато сте онлайн. Някои от тях са разумни –  ако искате да сте сигурни, че не сте проследени и натъпкани с кукита от разни сайтове, например. Друга причина вероятно би била участието в P2P мрежи за споделяне на файлове, което също е сериозно основание. 

Независимо от мотива, факт е, че можете да сърфирате в интернет анонимно. За целта трябва да скриете своя IP адрес – числата, които ви идентифицират, когато сте онлайн. Този адрес играе същата роля в мрежата, каквато изпълнява и адресът, на който живеете.

Не е чак толкова трудно да маскирате своята самоличност, когато сърфирате. Съществуват няколко услуги, които предлагат тази възможност безплатно. Друг вариант е да отидете до безжична точка за достъп до интернет, която не изисква парола или регистрация, ако, разбира се, можете да откриете такава.

Proxify ще скрие вашия IP адрес, като ви предлага и следните опции: да блокирате кукита; да скриете информацията, свързана с вас; да премахнете реклами и да минимизирате кеширането на страницата. Всичко това става чрез криптирана връзка с мрежата. Тази програма може да се изпробва безплатно, но има и платена версия, която струва около $50.

The Cloak е безплатна програма, която също предлага криптирана връзка с интернет. Тя ви позволява да създадете свое анонимно пълномощно, с което да триете кукита и Javascript.

Всички тези програми са много лесни за употреба. Те са идеални, ако просто искате да сърфирате из различни сайтове. Но ако искате да използвате анонимен IP адрес, за да чатите, например, или поради други причини? В този случай ви е необходим софтуер, който обикновено е платен. Той ви препраща през анонимен обществен сървър, за да бъде маскирана вашата идентичност. Мислете за този сървър като за буфер.

На пазара за подобни продукти потребителите нямат кой знае колко голям избор. Едно просто търсене в Google може да открие още около десетина програми. За две от тях обаче има много добри отзиви от страна на потребителите. Това са Hide IP Platinum и ProxyWay.

Hide IP Platinum притежава всички характеристики, които можете да очаквате от такъв тип софтуер. Можете да смените своя анонимен IP адрес, когато пожелаете, а освен това програмата е съвместима с Internet Explorer 7.0.

ProxyWay е достъпна във варианти от безплатна версия до топ продукта ProxyWay Extra, който струва малко под $200 и не е за обикновения потребител. Тази програма обаче е много мощен прокси инструмент, който работи добре с CGI прокси сървъри и практически може да прави всичко, освен сутрешното ви кафе.

Изброените продукти са предназначени за PC. Ако използвате Mac, можете да се доверите на един нов продукт, който осигурява анонимно търсене и работи с OS X 10.4. Internet Anonym VPN for the Mac OS използва криптиран тунел, свързващ компютъра на потребителя със Steganos VPN сървър. Програмата защитава изпратената информация и струва $14,95 на месец за трафик от 25 гигабайта, като има и отстъпка за годишен лиценз. Основният прозорец на софтуера показва как се използват данните, така че да сте постоянно информирани.

Коментари по темата: „Как да скриете своята самоличност в интернет”

добавете коментар...

  1. чочко

    а ще мога ли да използвам фалшив профил в скайп без да могат да ме проследят по ип? Може би съм просто параноик но искам да се изразявам свободно без да ме е страх че някои ще ми запуши остата, нали това е идеята 😀

Коментар