Cisco съкращава 4000 работни места

Джон Чембърс търси пътища за по-висок растеж на Cisco

Джон Чембърс търси пътища за по-висок растеж на Cisco

Мрежовият гигант Cisco Systems съкращава 4000 работни места, или 5% от персонала си, предаде Ройтерс.

Компанията се опитва да намали разходите и да се пренасочи към пазари с по-голям растеж. Часове след новината за съкращенията, акциите на Cisco поевтиняха с над 9% на Nasdaq.

Промените в Cisco започнаха още през 2010 г., когато компанията започна да губи пазарен дял за сметка на конкуренти като Juniper Networks и Palo Alto Networks. Мрежовият гигант се освободи от подразделението си за потребителски продукти.

Ключови сфери за растеж в плановете на Cisco сега са софтуерът и оборудването за центрове за данни, както и корпоративните клауд мрежи. Бизнесът на компанията се подобрява, но CEO-то Джон Чембърс иска по-бърз растеж.

Миналия месец Cisco обяви намерението си да купи компанията за сигурност Sourcefire Inc. за сумата от $2,7 милиарда. Това е ключова стъпка за подобряване на сигурността на хардура, софтуера и клауд продуктите.

Cisco прогнозира 3 до 5 процента ръст на приходите за текущото тримесечие – до 12,5 млрд. долара – и 50-51 цента печалба на акция. По-рано компанията отчете резултати за четвъртото финансово тримесечие, които съвпаднаха с очакванията на Уолстрийт.

Приходите на Cisco за Q4 нараснаха с 6% на годишна база, достигайки 12,4 млрд. долара. Чистата печалба за периода възлезе на $2,3 млрд., или 42 цента на акция, в сравнение с $1,9 млрд. и 36 цента на акция за четвъртото тримесечие на предходната финансова година.

Коментар