Проект e-SENS развива цифровите услуги в ЕС

Проектът e-SENS ще стимулира развитието на трансгранични цифрови обществени услуги

Проектът e-SENS ще стимулира развитието на трансгранични цифрови обществени услуги

Европейската комисия отдели 13,7 млн. евро за развитие на трансграничните цифрови обществени услуги, стана ясно вчера.

Новият проект e-SENS (електронни опростени европейски мрежови услуги) ще стимулира разработването на услуги, които улесняват дейността на предприятията в собствената им държава и навсякъде в ЕС, вкл. при учредяване на дружество, покриване на правните изисквания и участие в публични търгове.

Ще бъде осигурена също връзка между националните цифрови услуги за гражданите, които посещават друга държава членка за почивка, работа или обучение.

Като пример за това как с помощта на e-SENS европейците могат максимално да се възползват от единния пазар, ЕК публикува няколко истории. Аня – собственик на туристическа агенция в Литва предлага най-вече пътувания в Португалия. Тя иска да отвори агенция в Португалия, която да организира пътувания до балтийските държави.

С помощта на SPOCS – функциониращо изцяло онлайн единно звено за контакт, Аня може да се запознае с необходимите за това условия и да получи помощ, за да извърши процедурите за регистрация онлайн. Освен това Аня скоро ще сключи брак. Сватбата ще се състои в родния град на годеника й в Испания. Благодарение на модула „STORK”, с електронната си идентификация Аня ще може да регистрира брака си през интернет в Литва.

В друг сценарий, при полет от Брюксел за Атина багажът на Карел е бил изгубен. Той не е удовлетворен от компенсациите, предложени му от авиокомпанията в рамките на Правата на пътниците в ЕС. Услугата e-CODEX му дава възможност да започне онлайн процедура за подаване на жалба независимо от местоположението му в Европа.

В трети пример, посочен от Комисията, Сабрина е на посещение при своите братовчеди в Дания и си дава сметка, че лекарството й срещу диабет се е свършило. За щастие чрез системата epSOS ePrescription тя може все пак да получи лекарства от аптека в чужбина.

Ефективността на трансграничните цифрови обществени услуги ще се подобри допълнително, когато те започнат да се осъществяват с помощта на широколентовите високоскоростни информационни магистрали, обхващащи територията на целия ЕС, допълват от Комисията.

Коментар