От Брюксел: Еврото скоро ще стане дигитална валута

През идните години еврото ще се превърне в цифрова валута, каза Урсула фон дер Лайен
(снимка: Ursula von der Layen / Twitter)

Еврото трябва да стане дигитална валута, обявиха висши представители на Европейската комисия в първите дни на 2022 година. Повод за това бе годишнината на общоевропейската валута.

Преди двадесет години, на 1 януари 2002, дванадесет държави от ЕС смениха националните си банкноти и монети с еврото. Стъпката се определя като историческа, особено що се касае до смяна на валути. През тези две десетилетия еврото допринесе за стабилността, конкурентоспособността и просперитета на европейските икономики, посочи ЕК в прес-съобщение.

Най-важното е, че то подобри живота на гражданите и улесни извършването на стопанска дейност в цяла Европа и извън нея. Благодарение на еврото, спестяванията, инвестициите, пътуванията и стопанската дейност станаха много по-лесни, казват от Комисията.

„Вече двадесет години ние, европейците, можем да носим Европа в своите джобове”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. „Еврото е и валутата на бъдещето. През идните години то ще се превърне също в цифрова валута”.

Засега подробности около замисъла за дигиталното евро няма сред официалните източници на Еврокомисията. Думите на Урсула фон дер Лайен обаче бяха потвърдени от ръководителя на Европейската централна банка.

„Еврото, което държим в ръцете си, се превърна в пример за стабилност и устойчивост по света. Стотици милиони европейци имат доверие в него и извършват ежедневни транзакции в евро. То е втората по важност международна валута в света”, заяви Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

„В качеството ми на председател на ЕЦБ се ангажирам да продължим да работим усилено, за да гарантираме ценовата стабилност. Ангажирам се също да обновим облика на неговите банкноти и да им придадем цифровото измерение”, допълни Лагард.

Коментари по темата: „От Брюксел: Еврото скоро ще стане дигитална валута”

добавете коментар...

  1. Микро

    Да ще се згромоляса като поредната препоръка защото няма да се одобри от трезвомислещите от останалите за тях вече няма надежда.

  2. Безпристрастен

    Хартиените пари няма да изчезнат но дигитално Евро трябва да има. Що се отнася до България тя се съгласила да приеме валутата така че е въпрос на време плюс това и в момента лева е фиксиран към него плюс това български евробакноти ще имат национални символи така че няма опасност да изчезне нашата индеатичност. В момента България си плаща за да използва лева като цената влиза в крайните стоки за крайния потребител след приемането на еврото ще се спестят такси и ще бъде по лесно за управление.

  3. Фор ден лайнен

    Бутат ни към цифровото робство малко по малко….. Кеша е свобода! България вън от Еврото!!!

  4. Go60

    След здравния пропуск, ще въведат дигитално Евро? Така ще е по – лесно да се налага тоталитарен и безпрецедентен контрол дад,, непослушните”…

  5. Анонимен

    Евро като NFT токени…

Коментар