И Косово забрани добива на криптовалути

Копаенето на криптовалута засили енергийната криза в няколко държави
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Косово забраниха добива на криптовалути, за да ограничат използването на електроенергия, тъй като страната се бори с енергийната криза, причинена от покачващите се цени. Правителството обяви, че службите за сигурност ще идентифицират и ще ограничат източниците, захранващи ферми за копаене на криптовалути.

Добивът на дигиталните пари е енергоемък процес. Това е една от основните критики към новата технология, която набира скорост в глобален мащаб, отбелязва BBC. Проблемът се изостри от енергийната криза, която се разрази в последните месеци, а в Косово доведе дори до прекъсвания на електрозахранването.

Едновременно с това най-голямата въглищна електроцентрала в Косово беше спряна миналия месец поради технически проблем. Това принуди правителството да внася електроенергия на високи цени. По последни данни, миналия месец Косово е внесла около 40% от консумираната в страната електроенергия.

Прекъсванията на тока предизвикаха протести и призиви за оставка на министъра на икономиката Артане Ризваноли. В отговор на това във вторник Ризваноли каза, че правителството е решило да забрани копаенето на криптовалути, за да смекчи последиците от глобалната енергийна криза.

Това не е първият случай, когато манията за копаене на криптовалути довежда цяла държава до енергийна криза и масови прекъсвания на тока. В края на миналата година в подобна ситуация се оказа и Казахстан. Иран също наложи временна забрана, защото добивът на дигиталните „монети” източваше повече от 2GW от мрежата всеки ден.

Коментар