„Копаенето” на криптовалути спира тока в Казахстан

Крипто-миньорите предизвикаха енергийна криза в Казахстан
(снимка: CC0 Public Domain)

Добивът на криптовалути консумира огромно количество енергия и това вече е предизвикало енергийна криза в Казахстан. Операторът на електрическата мрежа в страната KEGOC е решил да започне да нормира електричеството за 50 регистрирани „крипто-миньори”, след като потреблението им е предизвикало режим на аварийно изключване на три електроцентрали през октомври.

Копаещите криптовалути ще бъдат първите изключени, ако има повреди в мрежата, казват още от енергийното дружество. Министерството на енергетиката на Казахстан е изчислило, че търсенето на електроенергия е скочило с осем процента през отминалата част от 2021 г. спрямо традиционните 1-2%. От октомври са налице чести прекъсвания в шест региона, отбелязва Engadget.

Длъжностни лица и наблюдатели твърдят, че прекъсванията на тока се увеличават с нарастващия брой нерегистрирани „крипто-миньори”, които незаконно добиват виртуална валута в домовете си или дори в нарочно изградени за целта „фабрики”. Като фактор за проблемите се сочи решението на Китай да забрани криптовалутите.

Търсенето на енергия в Казахстан започна да се покачва именно когато „копачите” тръгнаха да бягат от Китай в началото на 2021 г. и скочи допълнително, когато през май Китай обяви добива на виртуалните пари за нелегална дейност. По това време токът бе сравнително евтин в страната, което я превърна в предпочитана за всички, надяващи се да трупат печалби от крипто-операции.

Експерти коментираха в последно време, че Казахстан е станала „изкупителна жертва” за копачите на криптовалути предвид проблемите с надеждността на електрическата мрежа в страната. Независимо дали това твърдение е вярно или не, наблюдателите са на мнение, че търсенето на електричество за добиване на криптовалути „намеква за потенциалните проблеми за други страни, ако се засили местното им производство на криптовалути”.

Коментар