Ще добиват криптовалута от зелена енергия

Нов блокчейн проект ще се развива едновременно с източниците на възобновяема енергия. NGRcoin ще позволи на притежателите на малки ВЕИ системи, например соларни покриви, да печелят от своите зелени инвестиции.

Подобно на биткойн, това е криптовалута. Тя се генерира и умножава с производството на чиста енергия. Всеки, който притежава някакъв възобновяем източник – например соларен покрив или вятърна турбина – може да добива блокчейн „пари“. Колкото повече енергия генерира неговата инсталация и подава към електро-мрежата, толкова повече криптовалута ще добива собственикът.

NRGcoin е проект, разработен от изследователи от Университета Vrije в Брюксел. Основни потребители на системата са т. нар. прозюмери – индивиди и домакинства, които едновременно използват и генерират енергия от чисти източници. За тях NRGcoin на практика повишава стойността на вложенията във ВЕИ инсталации. Това ги прави независими от политиките на местните власти за насърчаване на възобновяемата енергия – политики, които се менят често, понякога дори със задна дата.

NRGcoin носи също редица предимства за ютилити фирмите и електроразпределителните компании, пише GreenTech.bg. Мрежовите оператори могат да използват този механизъм като средство за насърчаване на потреблението на енергия в периоди, когато тя се добива предимно от чисти източници.

Въпреки всичко учените признават, че системата има и някои „недостатъци“. Концепцията разчита на блокчейн механизма, който е все още твърде нова, бързо променяща се технология. Тя е много различна от всичко добре познато досега и трудна за възприемане. Все още не е регулирана, но има основания да се очаква, че и за нея скоро ще се появят регулации. NRGcoin е концепция, която е на твърде ранен етап за масово навлизане.

Коментари по темата: „Ще добиват криптовалута от зелена енергия”

добавете коментар...

  1. мдаааа

    Какво му е зеленото, като всичко отива за нещо виртуално и безмислено.

Коментар