Джак Дорси се оттегля от управлението на Twitter

Twitter олицетворява способността на своя съосновател да променя света
(снимка: CC0 Public Domain)

Съоснователят на Twitter Джак Дорси обяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията. Неговото място ще заеме досегашният главен технически директор Параг Агравал, съобщи Twitter. Събитието се разглежда като емблематично за индустрията.

Дорси, който съоснова социалната мрежа през 2006 г. беше главен изпълнителен директор както на Twitter, така и на платежната компания Square, отбелязва BBC. „Най-накрая е време да напусна”, написа той в изявление, казвайки, че компанията е „готова да продължи напред”.

Дорси каза още, че има „дълбоко” доверие в своя приемник. „Дълбоко съм благодарен за неговите умения, сърце и душа. Време е да бъде лидер”, сподели мениджърът.

Едно от нещата, с които Дорси бе известен, е нестандартният му начин на живот, демонстриран чрез носенето на халка на носа и дълга брада, както и известния му уелнес режим, включващ йога и хранене само по веднъж на ден. В неделния ден Дорси написа в социалната мрежа: „Обичам Twitter”.

„Много се говори за това колко е важно дадена компания да бъде „водена от основателя”. В крайна сметка аз вярвам, че това е силно ограничаващо”, написа шефът в имейл до персонала. Там той уточни, че ще напусне борда след изтичане на мандата си.

Начинът, по който Дорси се оттегля, се наблюдава с голямо внимание от анализаторите на технологичната индустрия. Според някои от тях, съоснователят на Twitter e „хипи по сърце, със светли идеали как технологиите могат да променят света към по-добро”.

Чрез социалната мрежа той наистина показа как може да променя света. Twitter направи революция в начина, по който политиците комуникират с гласоподавателите си, и изобщо в начина, по който новините се комуникират към широката общественост.

Показателен е и начинът, по който Дорси се оттегля от бизнеса на Twitter. Той се изключва изцяло от дейността на компанията, като сдава и своето място в борда на директорите. Това е доста различен подход в сравнение с други оттегляния на големи ИТ босове, при които традиционно шефът запазва някакво влияние в компанията, която е оглавявал.

Бидейки в средата на 40-те си години, Дорси навярно има дузина амбиции да променя света чрез силата на технологиите.

Коментар