Енергийната криза в Китай може да оскъпи лаптопите

Скоро на купувачите ще се наложи да плащат по-скъпо за лаптопи
(снимка: CC0 Public Domain)

Прекъсванията на електрозахранването в Китай ще доведат до по-високи цени на лаптопите, предупредиха източници от индустрията, на които се позовава тайванското издание Digitimes.

Наводненията, пожарите, ураганите и земетресенията, както и нетипичните за определена област студове имаха отрицателно въздействие върху електронната индустрия. През последните две години към тях се присъедини и пандемичният фактор, но се оказа, че това не са всички неприятности, които могат да преследват производителите на електронни устройства.

Публикация в DigiTimes алармира, че новата политика за пестене на енергия в някои провинции на Китай застрашава ритмичната работа на предприятията, занимаващи се с производство на лаптопи и компоненти за тях.

Резервните планове на производителите да поддържат заводите си работещи на фона на ограниченото захранване без съмнение ще изискват допълнителни разходи. Всички те в крайна сметка ще паднат на плещите на потребителите, а лаптопите отново ще поскъпнат и ще започнат да се считат за дефицитна стока.

По време на последните си тримесечни отчетни представители на HP Inc. и Dell предупредиха, че двете американски компании не могат да произвеждат лаптопи в необходимите количества, поради недостиг на полупроводникови компоненти. Сега ограниченото електрозахранване за предприятията в Китай може да усложни още повече ситуацията.

Коментар