Изнасят производството на лаптопи от Китай към Виетнам

Около 90% от световното производство на лаптопи е с китайски произход
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай все още е отговорен за 90% от световното производство на лаптопи, но ситуацията ще започне да се променя през следващите години. Американските санкции, съчетани с пандемията, са само част от факторите, допринасящи за трансфера на производство извън страната.

До края на десетилетието само 40% от новите лаптопи ще бъдат с китайски произход, твърди публикация на Nikkei Asian Review. Според изследване, проведено от Market Intelligence & Consulting Institute (MIC), Виетнам и Тайланд ще станат основните дестинации за миграция на производителите на лаптопи от Китай.

Първо, нивото на заплатите в Китай се повиши; вече не е толкова изгодно за собствениците на бизнес да поддържат местното производство. Второ, високата степен на концентрация на производствения капацитет в една държава генерира геополитически рискове.

Миналата година в света са произведени около 160 милиона лаптопа, като китайското производство представлява 90% от този обем.

Понастоящем с производство на лаптопи по договор се занимават основно тайвански компании, но те започнаха да преместват ресурсите си във Виетнам и Тайланд. Така например, Wistron вече сглобява лаптопи за американския пазар във Виетнам, за да избегне повишените мита, наложени върху китайски продукти, внесени в САЩ.

Compal Electronics също възнамерява да започне производство на преносими компютри във Виетнам, докато Quanta Computer се насочва към Тайланд. Foxconn също планира да произвежда преносими компютри във Виетнам.

Тази година обемът на продажбите на лаптопи може да нарасне с 6% до 170 милиона бройки, поради нуждата от компютри в условия на самоизолация, причинена от пандемията. Устройствата с операционна система Chrome OS, или т.нар. хромбуци, стават все по-търсени.

Коментари по темата: „Изнасят производството на лаптопи от Китай към Виетнам”

добавете коментар...

  1. Унуфрий

    Явно са глупави производители и правят масово самоубийство като всички вкупом се местят.

  2. Anonymous

    Средния коефициент на интелигентност във Виетнам е с 15 точки по – нисък отколкото в Китай. Не съм много сигурен какво точно ще постигнат компаниите, които ще си пренесат производствата. Със сигурност ще загубят китайския пазар, който е най – големия в света.

Коментар