ИТ гигантите ще плащат еднакъв данък навсякъде?

Технологичните гиганти вероятно ще загубят привилегията да плащат по-ниски данъци в някои държави
(снимка: CC0 Public Domain)

Големите мултинационални компании, опериращи на много пазари по света, ще трябва да плащат данъци в страните, в които правят бизнес. Това реши групата на най-развитите икономики Г7. Решението бе определено като „историческа“ сделка. Очаква се тя да накара международните компании да плащат повече данъци.

Срещата на финансовите министри в Лондон завърши и с договаряне на глобална минимална ставка на корпоративния данък от 15%. Целта е да се избегне надпреварата за примамване на определени бизнеси чрез ниски данъчни ставки. И двете нови решения ще засегнат технологични гиганти като Amazon, Facebook и Google.

Договореността бе постигната между САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, както и ЕС, съобщи BBC. Според официалното съобщение, това „може да доведе до постъпване на милиарди долари у правителствата за изплащане на дълговете, възникнали по време на Covid-кризата“. Сега новото решение предстои да бъде обсъдено на срещата на Г-20 следващия месец.

Американският министър на финансите Джанет Йелен заяви пред репортери, че „историческото“ споразумение за глобален минимален данък ще „сложи край на надпреварата за най-ниско корпоративно данъчно облагане и ще гарантира справедливост за средната класа и работещите хора в САЩ по целия свят“.

Канцлерът на Министерството на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак, домакин на срещата на върха, заяви, че споразумението ще направи глобалната данъчна система „годна за глобалната дигитална ера“. Неговият германски колега Олаф Шолц пък заяви, че това е „много добра новина за данъчната справедливост и солидарност и лоша новина за данъчните убежища“.
Всеобщото мнение е, че „компаниите вече няма да могат да избягват данъчните си задължения, като крият печалбите си в страните с най-ниски данъци“.

Мотивите

Правителствата по света отдавна се чудят как да се справят с данъчното облагане на „глобалните“ компании, работещи в много страни. Това предизвикателство нарасна с бума в огромни технологични корпорации като Amazon и Facebook.

В момента компаниите могат да създават местни клонове в страни, които имат сравнително ниски корпоративни данъци, и да декларират печалбите си там. Това означава, че плащат само местната данъчна ставка, дори ако печалбите идват главно от продажби, направени съвсем другаде.

Новата договореност цели да сложи край на това по два начина. Първо, Г7 ще се стреми да накара компаниите да плащат повече данъци в страните, където продават своите продукти или услуги, а не само в своите „централи“, намиращи се в страни с ниски ставки. Второ, ще има глобална минимална данъчна ставка, за да се избегне надпреварата за привличане на бизнеси чрез по-ниски данъци.

Действие

Правилото големите мултинационалните компании да плащат данъци там, където работят – известно като „първи стълб“ на споразумението – ще се прилага за глобални компании с марж на печалба най-малко 10%.

20% от печалбата над този праг ще бъде преразпределена и обложена с данък в страните, в които „големите“ работят, според комюникето на Г7. Предполага се, че правителствата ще използват тези пари за финансирането на различни обществени услуги.

Вторият „стълб“ на споразумението е изравняването на данъчната ставка за всички страни по света. Според Йелен, националните данъци върху цифровите услуги ще бъдат премахнати и заменени от новото споразумение. Подобни данъци се разглеждат от САЩ като несправедливо насочени към американските технологични гиганти.

Остава да бъде планирано времето на въвеждането на новите стъпки, но, според Йелен, „има широко съгласие тези две неща да вървят ръка за ръка“. Запитана дали Amazon и Facebook ще попаднат в обхвата на новите предложения за глобален минимален корпоративен данък, тя отговори: „Това ще включва големи печеливши фирми и тези фирми, според мен, ще отговарят на изискванията на почти всяко определение“.

А после?

Споразумението ще бъде обсъдено подробно на среща на финансовите министри от Г-20 през юли във Венеция. Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката, определи споразумението в събота като „голяма стъпка… към безпрецедентно глобално споразумение за данъчна реформа“ и обеща ЕС да „допринесе активно за това“.

Но ирландският финансов министър Пашал Доноеу, чиято страна предлага 12,5% корпоративна данъчна ставка, написа в Туитър, че всяко споразумение от този вид би трябвало да „отговаря на нуждите на малките и големите държави, развити и развиващи се“.

Той се позова на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), междуправителствена икономическа организация с 38 страни членки, която насърчава световната търговия и също работи по актуализиране на глобалните данъчни правила.

ИТ гигантите

„Ние вярваме, че процес, ръководен от ОИСР, който създава многостранно решение, би помогнал за постигане на стабилност в международната данъчна система“, коментира говорител на Amazon, цитиран от Ройтерс.

Ник Клег от Facebook определи споразумението като „значителна първа стъпка към сигурност за бизнеса и укрепване на общественото доверие в глобалната данъчна система“.

Google заяви чрез своя говорител: „Ние подкрепяме усилията, положени в посока актуализиране на международните данъчни правила. Надяваме се държавите да продължат да работят съвместно, за да гарантират, че скоро ще бъде завършено едно балансирано и трайно споразумение“.

Коментари по темата: „ИТ гигантите ще плащат еднакъв данък навсякъде?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    САЩ трябва да водят света от силна позиция“, аргументира се Байдън.

    Данъка е от страната на силната позиция.Добре, мачкай IT.

  2. Anonymous

    Ще се съсредоточим върху това как да гарантираме, че пазарните демокрации, а не Китай

    или
    някой друг,

    ще се развиват правила за търговията и технологиите на 21-ви век “, каза Байдън.”

    Ще продължим да работим за Европа, която е единна, свободна и мирна. “

  3. Anonymous

    18/03/2018

    Над 100 страни обмислят данък за дигиталните бизнеси

  4. Anonymous

    Нивга не плащала данъци , утре ще раздава – Чудото на 21 век.

Коментар