Apple се свлече на 79-то място по иновации

На сметката на Тим Кук се трупа още един негатив - Apple губи позиции в рейтинга за иновации на сп. Forbes

На сметката на Тим Кук се трупа още един негатив – Apple губи позиции в рейтинга за иновации на сп. Forbes

В новия списък на най-иновативните компании, публикуван от сп. Форбс, Apple заема 79-то място, докато през 2011 година беше пета, а през миналата година държеше 29-та позиция.

Така, само за една година Apple слезе с 53 места в индекса, а за две години отстъпи с цели 74 позиции.

Загубата на иновативен рейтинг идва в труден момент за главния изпълнителен директор Тим Кук. Миналата седмица бордът на директорите на Apple постави ултиматум на CEO-то да ускори темпа на иновации до нивото от ерата на Стив Джобс.

За пореден път рейтингът на Forbes се оглавява от доставчика на софтуер като услуга Salesforce.com. Решенията на компанията се ползват от гиганти като Google, Dell, Toyota, Cisco и Hitachi.

В тройката на най-иновативните компании попадат още фармацевтичната корпорация Alexion Pharmaceuticals и разработчикът на софтуер за виртуализация  VMWare.

Водещи в иновациите компании са също британският разработчик на процесори ARM Holdings, китайката търсачка Baidu и онлайн търговецът Amazon. Всички те попадат в Топ 10 на класацията, в която отсъстват имена като Microsoft, Intel и Nokia.

Интернет гигантът Google заема 47 място, докато година по-рано беше 25-ти, а през 2011 – на седма позиция. Според авторите на анализа, отстъплението при Google не означава непременно забавяне на иновациите в работата на компанията, а по-скоро песимисъм, че проекти като автономната кола могат да се изплатят.

Коментар