„In-App” покупките гонят 75% дял при мобилния софтуер

Покупките вътре от приложенията генерират повечето приходи от мобилен софтуер

Покупките вътре от приложенията генерират повечето приходи от мобилен софтуер

Приходите от продажба на мобилни приложения ще превишат 75 милиарда долара през 2017 година, прогнозира анализаторската компания Juniper Research.

По-голяма част от тези приходи – 75% – ще генерират т.нар „in-app” покупки, или покупки вътре от самите приложения. След четири години само 5% от приложенията ще бъдат платени още при свалянето им. За сравнение, през 2013 година този показател ще е 6,1%.

Според анализаторите, след пет години потребителите на таблети ще купят програми и игри на обща стойност 26,6 млрд. долара. През настоящата година се очаква продажбите на софтуер за таблети да достигнат 7,8 млрд. долара. Игрите ще завладеят 32% дял от мобилния софтуер към 2017 г.

Juniper Research базира анализа си на данни от онлайн магазините App Store и Play Store, както и тези на Amazon и Microsoft.

По-рано компанията прогнозира, че към 2017 година потребителите по целия свят ще свалят на своите смартфони и таблети над 160 млрд. приложения, или два пъти повече отколкото през настоящата година.

Според ABI Research, през 2013 г. продажбите на мобилен софтуер ще достигнат 27 млрд. долара. Лидер ще остане платформата Apple iOS с дял от две трети в продажбите на приложения за смартфони и таблети, следвана от Android. За третото място се борят BlackBerry и Windows.

Коментар