ЕК “подхвана” водещ US производител на чипове

Европейската комисия даде ход на формални антитръстови процедури срещу американския производител на чипове Qualcomm. До тук се стигна след оплакване от производители на мобилни телефони, че US компанията предлага жизненоважните технологични лицензи на прекалено високи цени.

Още преди две години Nokia, Broadcom, NEC, Texas Instruments, Matsushita Electric Industrial и Ericsson казаха, че лицензите за технологията от трето поколение на Qualcomm, която е основен компонент за високоскоростните телефони, са прекалено скъпи.

ЕК заяви, че ще направи задълбочено разследване по въпроса, което ще бъде дори един от нейните приоритети, макар че краен срок не е поставен. Подобно разследване може да трае месеци или години.

Този ход на Европейската комисия се очакваше от дълго време, но съобщението за него идва само две седмици, след като ЕК спечели голяма победа в съда срещу софтуерния гигант Microsoft. В свое изявление, президентът на Qualcomm обвини производителите на мобилни телефони, че се опитват да попречат на конкуренцията, която неговата компания носи на пазара.

Всъщност пред американския производител на чипове за хендсети стоят три варианта, според informationweek.com: ЕК да изостави случая и да не прави нищо по въпроса; да се договори с Qualcomm извън съда; или най-тежкият вариант – да глоби компанията със сума на стойност 10% от нейните глобални годишни приходи.

Коментар