Mobilkom austria закупи 70% от беларуския оператор MDC

Компанията mobilkom austria закупи 70% дял в Cypriot SB Telecom Limited в сделка на стойност около 729 млн. евро. SB Telecom, притежавана от Еад Самави и партньори, е единственият собственик на беларуския мобилен оператор MDC.
Mobilkom austria се включи в наддаването и получи опция за придобиване и на останалите 30% през четвъртото тримесечие на 2010 г. Цената на останалия дал също беше договорена и ще бъде обвързана с бъдещите финансови резултати на MDC. В замяна mobilkom austria получава пълен достъп до паричните потоци и разпределението на дивидентите.
Придобиването на MDC е стъпка от стратегията за експанзия на mobilcom austria в Източна и Югоизточна Европа. Групата, в състава на която е и българският оператро Мобилтел, направи успешни инвестиции „на зелено” в Сърбия и Македония по-рано тази година, припомни Борис Немсич, главен изпълнителен директор на Telekom Austria Group и на mobilkom austria
MDC, който предлага комуникационни услуги под търговските имена Velcom за клиенти на договор, и Privet – за клиенти на предплатени услуги, е вторият мобилен оператор в Беларус с пазарен дял от около 42% и над 2.7 милиона клиенти.
В средата на тази година проникването на мобилни услуги в Беларус достигна 66%. През 2006 г. MDC генерира приходи в размер на 262.2 милиона евро и чиста печалба от 82.8 млн. евро.

Коментар