Samsung показа принтер от картон

Чрез сложни прегъвки Origami превръща картонената кутия в корпус на принтер

Чрез сложни прегъвки Origami превръща картонената кутия в корпус на принтер

Samsung представи три концептуални модела принтери – Origami, Clip и Mate, които получиха златна награда на конкурса IDEA (Международни награди за отличия в дизайна). Основната цел при разработката на прототипите е била постигане на по-ниска цена и по-приятелско отношение към природата.

Идеята на дизайнерите от Samsung – Мин-чул Ким, Санг-ин Лии и Сюнг-уоок Йонг, е да направят външния корпус на принтера от рециклиращи се материали, като по този начин намалят не само количеството използвана пластмаса, но и материалите за опаковка, която се изхвърля. Процесът на производство и на трите принтера е опростен и поради това ще са и доста по-евтини за крайния потребител.

Samsung Origami е изработен с корпус от картон. Идеята се зародила, след като дизайнерите на компанията започнали да мислят за количествата хартия, която се използва от принтерите. Не е изненадващо и неговото наименование – Origami, загатващо за сложните прегъвки, които превръщат картонената кутия в корпус на принтер. За съжаление, малко вероятно е картоненият корпус да влезе в производство.

Една от другите представени концепции, наречена Clip, има много по-добър шанс да достигне до рафтовете на магазините. Samsung Clip има части на вътрешното тяло, подобни на тези на Origami, но корпусът му е от компресирана полиетиленова пластмаса. Според дизайнерите, процесът по сглобяване на корпуса е съвсем прост и много лесно може да се извърши от купувача – реално няма нужда от отвертки или други инструменти, а само да се сгъне една пластмаса по указания начин, което става без никакви усилия.

„Няма пречки за производството. Остава да се решат няколко инженерни проблема, след което принтерът може да се предлага на около 10% по-евтино от цената на другите продукти в същия сегмент”, заяви главният дизайнер на Samsung Юхюн Джънг.

Третият концептуален модел, Samsung Mate, идва с панели в различни цветове и размери, така че потребителят да може да сглоби корпус по свое предпочитание. Дизайнът му е разработен така, че да се вмести в средата, в която ще се използва.

Коментар