Ще изграждат национален здравен портал

Обществена поръчка за изграждане на национален електронен здравен портал и внедряване на личен електронен здравен запис откриха министерствата на здравеопазването (МЗ) и на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Първоначално системата ще обхване 40 хиляди държавни служители, които ще имат личен електронен здравен запис. Той представлява съвкупност от електронна здравна информация за пациента и полаганите за него здравни грижи до момента. 
Като част от инициативите “e-Health” на Европейския съюз се предвижда изграждане на интегрирани централни електронни здравни портали в страните членки на съюза. В този контекст стартира и изграждането на български Национален електронен здравен портал, който да дава възможност за централизиран достъп до здравните услуги чрез интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП).
Крайният срок за подаване на оферти от кандидатите в търга е 16 ноември, като документацията струва 1000 лв. Настоящата процедура е въз основа на Меморандума за сътрудничество между МДААР, МЗ и НЗОК.

Коментар