ЕК ще помага на малките и средни компании да станат „по-зелени”

Подпомагане на малките и средните компании с цел ефективно използване на енергия и ресурси е целта на наскоро публикувано съобщение на Европейската комисия, съобщава порталът evropa.bg. Това ще се постигне със законова рамка и мерки за утвърждаване на съществуващите политики в съответствие с характеристиките на тези компании.
ЕК предлага да бъде създадена програма, която да подпомогне малките и средните компании в прилагане на европейското законодателство в сферата на околната среда. Програмата ще канализира финансови средства за опростяване на достъпа до системи за управление в сферата на околната среда, както за и популяризиране на информацията за проблемите на околната среда сред тези компании.
Една малка или средна компания осигурява работа на не повече от 250 души, но 23-те милиона такива фирми като цяло представляват 99% от всички предприятия и 57% от общата икономическа добавена стойност на ЕС. При положение, че те са отговорни за такъв голям процент от оборота на икономиката на ЕС, влиянието на малките и средните компании върху околната среда е значително, се посочва в съобщението на ЕК.

Малките и средни компании в Европейския съюз
Брой
23 милиона
Дял от всички компании
99%
Дял от добавената стойност в икономиката
57%
Отношение към околната среда
Повечето не са наясно с влиянието, което дейностите им оказват върху околната среда
Източник: Европейска комисия

Много от компаниите не са наясно с влиянието, което техните дейности оказват върху околната среда. Нещо повече, преобладаващата част компании са на мнение, че дейностите им оказват малко или никакво влияние. Малките и средните компании смятат, че отговарят на законодателството, освен ако не им се направи изрична забележка за обратното.

При такива обстоятелства дейностите на малките и средните предприятия могат да оказват значителни рискове за здравето и безопасността на работниците, както и да представляват заплаха за околната среда, алармира ЕК.
„За успешно справяне с предизвикателствата в околната среда и за постигане на целите за емисиите на парникови газове, възобновяема енергия и енергийна сигурност е необходимо съдействието на всички европейски компании”, заяви комисарят по околната среда Ставрос Димас. Като неделима част от европейската икономика, малките и средни компании трябва да изиграят своята роля за по-голямата устойчивост, допълва еврокомисарят.

Коментар