Moody’s понижи рейтинга на Nokia

Nokia все още не може да постигне стабилни показатели в основния си бизнес с мобилни телефони, твърди Moody's

Nokia все още не може да постигне стабилни показатели в основния си бизнес с мобилни телефони, твърди Moody’s

Moody’s понижи корпоративния рейтинг на Nokia с мотива, че компанията продължава да губи запасите си от налични пари.

Рейтингът на финландския производител падна до B1, което е четири степени под инвестиционното ниво. Прогнозата за компанията е негативна, предаде Уолстрийт Джърнъл.

Според експертите на международната рейтингова агенция, Nokia не съумява да се върне към стабилни показатели в ключовия си бизнес със смартфони и обикновени мобилни телефони.

В близко време компанията едва ли ще излезе на прага на рентабилност по приток на пари в наличност – най-рано това може да се случи към средата на 2014 г., твърди анализаторът Роберто Поци.

Същевременно, Moody’s отбелязва наличието на признаци, че Nokia и Windows Phone постепенно се налагат като трета водеща мобилна платформа след Apple iOS и Google Android. Агенцията обаче обръща внимание, че продажбите на смартфони с финландската марка нарастват твърде бавно и че показателите за оперативен марж и свободни парични средства през първата половина на годината са били отрицателни.

Според експертите, Nokia може да укрепи своето положение за сметка на смартфоните, тъй като значимостта на компанията при обикновените телефони, в частност на развиващите се пазари, продължава да намалява.

Moody’s запазва негативната прогноза за Nokia. Рейтинговата агенция счита, че на финландската компания ще са необходими над две години, за да се върне към рентабилност в условията на жестока конкуренция в мобилния сегмент и промени в предпочитанията на купувачите.

Рейтингът на Nokia може да бъде снижен, ако компанията не съумее да погаси задълженията си или показателите й за ликвидност се влошат. Повишаване на рейтинга й е малко вероятно.

Nokia приключи второто тримесечие на 2013 г. с по-добри резултати спрямо първото, но дейността на компанията продължава да бъде губеща. За периода април-юни чистата загуба на Nokia възлиза на 115 млн. евро, при приходи от 5,7 млрд евро.

Коментар