Европа отчита ръст на инвестициите в R&D, но все още изостава

Инвестициите в изследвания и разработки (R&D) от страна на европейските компании са се увеличили с 7.4% през изминалата финансова година, но продължават да са по-ниски в сравнение с инвестициите, правени в същата област от не-европейските им конкуренти. Разходите за R&D на компанииите от топ 1000 извън Европа са се увеличили с 10%, според данни на EU Industrial R&D Investment Scoreboard 2007.

Последните данни на Европейския съюз обаче показват напредък, в сравнение с 2006 година, когато R&D разходите на компаниите от топ 1000 на Стария континент се увеличилха с 5.3%.

Според еврокомисаря по наука и изследвания, положителната тенденция на нарастване на инвестициите в R&D през последните две години е много обнадеждаваща и стратегията за иновации на ЕС е на прав път. Единственият начин Европа да подобри своето представяне в областта на R&D обаче е повече компании да осъзнаят ползата от инвестиране в тази дейност.

В момента фармацевтичната и биотехнологичната индустрии застигнаха по растеж на инвестициите в R&D сектора за хардуерни технологии. В глобален мащаб американският автомобилен гигант „Форд” загуби от фармацевтичния производител „Пфайзер” първото място в класацията на компаниите, инвестиращи най-много в R&D, като от „Пфайзер” са вложили 5.8 милиарда евро в проучване и разработка. В Европа първото място в тази класация се заема от немската „ДаймлерКрайслер”, която е направила инвестиции в размер на 5.2 милиарда евро.

Що се отнася до големите ИТ гиганти, в световната класация Microsoft заема четвърто място с R&D инвестиции в размер на 5.4 милиарда евро. Intel е на осмо място с 4.4 милиарда евро, а IBM е на девето с 4.3 милиарда евро.

В европейската класация Nokia заема шесто място с 3.7 милиарда евро, а Ericsson е на девето с 3 милиарда евро. Други технологични компании, които се намират в топ 50 на Европа по инвестиции в R&D, са Alcatel Lucent, BT, SAP и Siemens.

Общо, сумата от инвестициите на 2000 компании от Scoreboard (топ 1000 извън Европа и топ 1000 в Европа) за изследвания и разработки възлизат на 372 милиарда евро през финансовата 2006/2007 година. Investment Scoreboard  е част от програмата Industrial Research Investment Monitoring на Европейската Комисия.

Коментар