Създават космическа валута от полимер

Учени от университета в Лестър създадоха първата по рода си космическа валута. Новият тип “монета”, наречена Quid (от Quasi Universal Intergalactic Denomination, или Универсална междугалактическа квази валута), няма остри ъгли и не съдържа вредни химически компоненти.

Космическите “монети” са разработени по поръчка на компанията за обмен на валута и международни разплащания Travelex. При проектиране на валутата основното съображение е било да се предпази здравето на космическите туристи.

Освен това разработчиците са взели предвид условията в космоса, където земните технологии за боравене с парични средства не биха издържали. Така например кредитните и дебитни карти могат да се повредят по време на полета, а днешните технологии за предаване на данни са непрактични за космоса, предвид огромните разстояния.

Монетите Quid са създадени от специален полимер. Те са прозрачни и кръгли, така че дори и в безтегловност не могат да наранят космическите пътници. Новата валута има и обменен курс – 1 Quid се равнява на 6,25 английски лири.

В следващите пет години полетите в Космоса ще станат обичайно явление, прогнозират учените от Лестър. До 2050 година пък ще бъдат създадени условия и за туристи на Луната. Новата пазарна ниша се нуждае и от нова валута, което доведе до появата на Quid.

Коментари по темата: „Създават космическа валута от полимер”

добавете коментар...

  1. ivan vancara

    ха хааа ПРОСТОТИИ – АМЕРИКА ОТ СРАМА ИСКА ДА СЕ ПРЕВАЗДИГНЕ В О4ИТЕ НА СЛЕПИТЕ – ХА ХАААААА ТЕ ДА СИ ОПРАВЯТ ПЪРВО ДУЛГОВЕТЕ 4Е МНОГО СА ЗАТЪНАЛИ *************

Коментар