Как да избегнем риска от загуба на данни във флашката

Флаш паметите вече са масов продукт. Причините са няколко, като цената и удобството са на първо място. Допреди няколко години флашките бяха скъпи за капацитета, който предлагаха. Сега ситуацията е коренно различна.

Много компании дори раздават флашки по време на маркетингови кампании. Размерите пък са толкова малки, че флашки се носят дори на ключодържателя.

Флаш паметите имат и няколко преимущества спрямо другите устройства за съхранение на информация. Ако ги сравняваме с флопи дискетите, които вече са по-скоро спомен от миналото, отколкото нещо използвано в ежедневието ни, ще открием, че флашката предлага стотици пъти по-голям капацитет, освен това е по-компактна и удобна за пренасяне и по-бърза. Не на последно място предимство е и здравината и издръжливостта на флаш паметите (знаете колко лесно може да се повреди една дискета или диск).

Сравнението със CD носителите също е в полза на флашката, най-вече в удобството на използване. Записът и четенето на информация са много опростени – така както работите с твърдия диск, без да ви е необходим допълнителен софтуер. В последните версии на операционните системи Windows и Linux, USB драйверите са вградени и не е необходима тяхната допълнителна инсталация от потребителя. И отново, с размерите си флашката е далеч по-удобна за носене отколкото едно CD. А освен това работи през USB интерфейса на компютъра и не изисква наличие на драйв специално за него, както е при CD-тата и флопитата.

Технология на флаш паметта

Разликата между оперативната памет (RAM) и флашката не е никак малка. RAM има нужда от непрекъснато електрическо захранване, за да може да съхранява информацията. Сигурно сте разбрали това, когато внезапно спре тока и при повторното стартиране на компютъра вашите последни редакции на документите са изчезнали. При флаш паметта нещата стоят по коренно различен начин. Флашката има нужда от напрежение, само докато се извършват четене и запис на информацията, но за самотоѝ съхранение то не е необходимо. Както разбирате, тази способност прави флаш паметите идеално решение за мобилни устройства.

В момента има два типа флаш архитектури – NOR и NAND, като засега по-разпространена е NAND, която предоставя по-високи скорости на четене и запис. Флаш паметите използват две файлове системи – FAT-16 или FAT-32, в зависимост от капацитета на устройството. USB флаш паметите са основно FAT-32.

Рисковете

Колкото и удобни да са, флашките крият и някакви рискове за информацията в тях. Първият е свързан с действия на потребителите, които по невнимание могат много лесно да изтрият информацията. Известно успокоение е, че възстановяването на изтрити файлове не е мисия невъзможна. Другият проблем идва от работата на устройството с операционната система, който в известен смисъл отново може да бъде отнесен към човешките грешки. Когато записват файлове на флаш паметта, след завършване на операцията потребителите обикновено изваждат директно флашката от USB порта. Но това е опасно, тъй като вероятността да се повреди устройството не е никак малка. След приключване на работата с флашка, трябва да използвате помощника за безопасно премахване на хардуер (Safely Remove Hardware – долу вдясно на десктопа), за да сте сигурни, че всички операции са приключили и че системата не използва устройството по някакъв начин.

Възстановяване на изтрити файлове 

Флаш паметите използват файлова система FAT, която има своите предимства, особено когато се наложи възстановяване на случайно изтрити файлове. Почти всички програми за възстановяване на изтрити данни поддържат споменатия вече формат. Така, че ако случайно сте изтрили важна информация, имате шанс да я възстановите.

Програмата, която ще ви предложа, Restoration, е безплатна, има опростен интерфейс и с нея лесно можете да търсите и възстановявате наскоро изтритите файлове от всяко устройство, форматирано във FAT (можете да я свалите от тук). Програмата е малка, около половин мегабайт и не изисква инсталация. Просто разархивирайте файловете, намерете Restoration.exe и го стартирайте. Интерфейсът е доста изчистен, което ще ви позволи без усилия да работите с програмата. Първо, посочете диска, който искате да сканирате, след това натискате бутона “search deleted files”. Трябва да изчакате известно време, което в общи линии зависи от капацитета на устройството, но в общия случай операцията минава бързо. След приключване на сканирането, в прозореца на програмата ще се покаже списък с изтритите файлове. За да възстановите даден файл, трябва да го маркирате, да натиснете бутона “restore by copying” и да посочите мястото, където да бъде записан.

Възстановяване на данни при форматиране или повреда

Тук нещата стоят по съвсем друг начин в сравнение при описания по-горе проблем и шансовете за успех са по-малки. Все пак нищо не ви пречи да опитате да възстановите загубените данни. Едно средство за тази цел е програмата PC INSPECTOR, която може да свалите от тук. Работата с нея е интуитивна и лесна и едва ли ще ви затрудни по някакъв начин.

Ако работите внимателно и спазвате описания начин за изваждане на флаш паметта от USB порта, вероятността да стигнете до възстановителни действия е много малка.

Коментари по темата: „Как да избегнем риска от загуба на данни във флашката”

добавете коментар...

  1. Sunjiff

    Добра статия! И полезна. 🙂

Коментар