Цената на 3D принтерите падна под 500 долара

Тайванската компания XYZ Printing създаде 3D принтер с цена 500 долара

Тайванската компания XYZprinting създаде 3D принтер с цена 499 долара (снимка: Taipei Times)

В близките пет години пазарът на триизмерен печат ще нарасне значително. Citigroup Global Markets прогнозира, че към 2017 г. приходите в 3D сегмента ще нараснат трикратно, достигайки 2 млрд. долара.

В същото врече консултантската компания Wohlers Associates очаква ежегоден ръст от 20% на пазара за 3D печат до 2019 г., пише Тайпе Таймс. Отрасълът вече е готов да излезе от етапа на създаване на прототипи и да намери широко приложение в области като медицина, бижутерия и битова техника, коментира Кенет Уонт, анализатор от Citigroup.

Според Калвин Уей от Yuanta Investment Consulting, развитието на сегмента ще бъде стимулирано от появата на евтини 3D принтери и запознаването на потребителите с технологията. Достъпен модел представи наскоро компанията XYZprinting, подразделение на тайванския конгломерат Kinpo Group.

Евтиният 3D принтер на XYZprinting, известен като “da Vinci”, е достъпен за поръчки от сайта на производителя на цена от 15 хиляди тайвански долара (около 499 щатски долара), което е значително под цените на американските производители. XYZprinting планира да продаде 1 милион 3D принтера в следващите три години.

Коментар