110-ядрен чип ще подсили смартфони и таблети

Авангардна разработка на MIT може да преобрази смартфоните и таблетите

Авангардна разработка на MIT може да разчупи представите за производителност и енергийна ефективност на смартфоните и таблетите

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха 110-ядрен процесор за използване в смартфони и таблети. Чипът беше представен на конференцията Hot Chips в Калифорния.

Разработчиците твърдят, че процесорът издига на следващо ниво енергийната ефективност и производителността на мобилните устройства. Наречен Execution Migraine Machine, чипът сам определя пътищата за намаляване на натоварването и позволява извършване на изчисления много по-бързо и с по-висока енергийна ефективност.

Принципно, пренасянето на данни между ядрата и кеш паметта е тежка задача за хардуера. Ето защо, в 110-ядрения процесор липсва кеш памет в познатия досега вид, като вместо това се използва пул със споделена памет, благодарение на който може да бъде намален обемът на предаваните данни.

Друго отличителна черта на процесора е наличието на система за предсказване на разклонението на данните, т.е. чипът предугажда какъв ще бъде следващият пакет от данни и се подготвя отрано за неговата обработка, пише Cybersecurity.com.

Според учените от MIT, новият процесор може да намали 14 пъти тактовете при обработка на оперативни данни, което води до съществена икономия на енергия. Не се посочват обаче конкретни цифри за превъзходството на Execution Migraine Machine в производителността спрямо сегашните процесори.

Като дизайн,  чипът представлява квадратна матрица, в която всички 110 ядра са свързани помежду си. Процесорът може да бъде кустомизиран според нуждите на конкретния производител.

Execution Migraine Machine е създаден по 45-нанометров технологичен процес и има площ 1 кв. см. В момента е достъпен експериментален образец на процесора.

Коментари по темата: „110-ядрен чип ще подсили смартфони и таблети”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    nikito_blend каква архитектура да ти кажат. Използва се “уникална архитектура” устройва ли те? Нали в статията се опитаха да опишат нещо (като за обща аудитория – толкова). Иначе че наборът от командите че не е нито ARM нито x86 – това си е ясно по дефиниция. Все пак MIT е университет, разработващ технологии, а не разработва следващия търговски продукт.

  2. nikito_blend

    Да бяхте написали поне каква е архитектурата, че в таблети и смартфони не се използва само една.

  3. Blah

    “кустомизиран” – ех, защо, ЗАЩО???

Коментар