Nokia ще разработва система за автономни коли

Nokia планира да разработи автономна система за управление на автомобили

Nokia планира да разработи автономна система за управление на автомобили

Nokia планира да се намеси на автомобилния пазар, съобщи GigaOM, позовавайки се на вицепрезидента на подразделението Location & Commerce – Майкъл Халбхър.

Финландската компания е един от основните доставчици на цифрови карти и на информация за трафика, необходима на навигационните системи вътре в автомобила. През 2008 година Nokia придоби специализираната в тази област американска фирма Navteq за 8,1 млрд. долара, която в момента оперира като част от Location & Commerce.

Майкъл Халбхър загатва, че Nokia ще отиде отвъд пределите на цифровите карти, като ще си партнира в новите начинания с автомобилните производители, без обаче да разкрива подробности. Според GigaOM, финландската компания планира да създаде автономна система за управление на автомобили, без участието на шофьор.

Подобна система Google представи още през 2010 г. Според неофициални информации, интернет гигантът не е успял да постигне договори с производителите на автомобили за интеграция на системата, поради което наскоро компанията пристъпи към разработка на собствен автомобил.

Nokia смята, че самоуправляващите се автомобили могат да бъдат интегрирани в инфраструктурата и да станат част от смарт градовете. Маршрутът на придвижване на такива машини ще зависи не само от трафика, но и от екологичните изисквания за минимално отделяне на СО2.

Коментар