Впрягат 1000 компютъра в изборното броене

Над 1 300 специалисти ще ангажира фирма "Информационно обслужване" АД в преброяването на изборите за общински съветници и кметове на 28 октомври, заради сложността и големия обем информация, съобщиха от компанията. Дружеството ще разчита на близо 800 оператори, които ще въвеждат данните в информационната система. Това ще се извършва посредством 1 000 компютърни конфигурации и сървъри в цялата страна.
Компютрите ще бъдат разположени в Общинските Избирателни Комисии (ОИК), където дружеството ще изгради изчислителни пунктове. Трансферът на междинните изборни резултати от ОИК към ЦИКМИ ще се извършва посредством универсалните електронни подписи, които "Информационно обслужване" АД предлага и на бизнеса и гражданите за услуги при комуникацията с държавната администрация.
Точността на информацията ще се гарантира от множество контроли, които се задействат в момента на въвеждане на информацията, както и по време на повторното въвеждане на данните от всички секционни протоколи, уверяват от компанията.
Очаква се броят протоколи за въвеждане да е близо 30 000 за първия тур, като за втория тур ще зависи от местата, където ще има балотаж. За разлика от други избори, където преброителят осигурява присъствие на 32 локации, при местните избори изчислителни пунктове трябва да бъдат изградени на 264 места в цялата страна.
Резервираният интернет адрес за предстоящите местни избори ще бъде www.mi2007.org.

Коментар