БАИТ иска от Станишев да спре “корупционен” търг

В отворено писмо до министър-председателя Сергей Станишев Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) алармира за “недопустими нарушения в държавната администрация при провеждане на търгове по Закона за обществените поръчки”.
Конкретният повод са „фрапиращи манипулации при провеждането от Министерството на образованието и науката на търг за "Доставка на хардуер за нуждите на системата на народната просвета", пише в писмото на БАИТ, подписано от председателя на асоциацията Боян Бойчев.
"Това не е първата подобна проява на сегашния ръководен екип на МОН, нито първия обществен скандал, който съпровожда доставката на компютри и Интернет свързаност за нуждите на образованието", се казва в документа, който е адресиран и до ръководители на държавните ведомства с отношение към спазването на законността и развитието на ИТ.
По мнение на специалисти от БАИТ, с така проведения “очевидно корупционен търг”, данъкоплатците ще бъдат ощетени с около 800 хиляди лева, при това взети от касата на образованието.
Непосредствено след обявяване на процедурата за провеждане на търга, БАИТ е уведомила с писмо от 20 август министър Даниел Вълчев за сериозни пропуски и недостатъци, заложени в заданието и методиката за оценка, които “позволяват заобикаляне на закона и манипулиране на крайната оценка”, припомнят от БАИТ. Към днешна дата в асоциацията не е получен отговор от страна на образователното министерство.
"В резултат на тези очевидни целенасочени действия налице е проведен търг, който може да служи като пореден образец за корупционни практики", се казва още в отвореното писмо на БАИТ. “Протоколът на комисията показва, че съществена част от фирмите-участнички са отстранени по формални причини, а други са класирани благодарение на манипулативно заложени показатели, които не може да бъдат реално измерени или са предварително договорени с фаворизираната фирма”, твърдят от БАИТ.
Асоциацията настоява изпълнението на търга в този му вид да бъде преустановено. Същевременно офертите на фирмите-участници и резултатите от търга да бъдат преразгледани от комисия с участието на експерти на БАН, БАИТ и други специалисти.
Една от уловките в търга е бройката на доставените машини и формираната на тази база средна цена, като на посветената фирма е предварително известена реалната бройка, разкриват от БАИТ. Затова за количествата, които ще бъдат реално закупени, се дава висока цена на бройка, а за количествата, които надхвърлят тази бройка – силно занижена единична цена. Така за целите на класирането се получава ниска средна цена, докато продажбата ще се осъществи при реалната значително по-висока цена, твърдят експертите на асоциацията.
Друг тънък момент е залагането за критерии за оценка на силно разтегливи величини като "време за реакция", като е пропуснато да се дефинира понятието "реакция". Съответно на това избраната фирма оферира и печели с "време на реакция" от 30 минути, като това може след време да се тълкува по най-произволен начин, посочват от БАИТ. Всяка сериозна фирма обаче, която не участва в “така нагласената сделка”, ще предложи реално постижимо време, за което може да се отстрани възникнала повреда на място.
“За всеки трезвомислещ човек е очевидно, че за 30 минути не може само да се премине центъра на София с автомобил”, пише БАИТ в писмото до Станишев.
По същия начин за пореден път е използван и факторът "срок на доставка", като “предварително избраната за победител фирма”, според БАИТ, залага нереални и неизпълними срокове, защото “добре знае, че няма да се търси и контролира тяхното спазване”. За сметка на това “печели манипулативно начислени точки”.
Отново с цел манипулация на резултатите е използван и критерият "брой на сервизните бази", като се привличат подизпълнители, чието участие е напълно формално и ангажиментите им приключват с обявяване на резултатите от търга, посочва БАИТ.
Според асоциацията, тези, както и други, неспоменати нарушения, отчетливо показват “очевидните манипулации на организаторите с цел предрешаване на крайните резултати”.
В писмото БАИТ призовава премиера да спре изпълнението на скандалния търг и офертите да бъдат преразгледани.

Коментар